Heb je ook
zo’n heerlijk geurende citroengeranium in de vensterbank staan en groeit hij
tegen de klippen op? Knip er dan eens een paar toploten af en geef een lekker
smaakje aan ijs of bavarois of gebruik ze om deze heerlijke pavlova te maken.
Succes verzekerd!
Voor de schuimbodem:
3 vrije
uitloopeieren
100 g fijne
tafelsuiker
1½ theelepel
rozenwater
Voor de
garnering:
225 g Franse
magere kwark
3 stelen
citroengeranium van ± 20 cm
½
vanillestokje
250 ml
halfvolle melk
125 g fijne
tafelsuiker
1 theelepel
maïzena
400 g
zomerfruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen)
1 zakje
vanillesuiker
100 ml
slagroom
extra nodig: bakplaat
& bakpapier, stukje kaasdoek of linnen, zeef
Verwarm de
oven voor tot 100 °C. Teken een cirkel van ø 24 cm (gebruik de bodem van een
springvorm als vorm) op het bakpapier. Splits de eieren en zorg ervoor dat er
geen spoortje eigeel in het wit komt. Houd de dooiers apart voor de
citroengeraniumvla. Klop de eiwitten in een ruime kom met de mixer tot een dik
en dof glanzend eiwit. Voeg beetje bij beetje 100 g suiker toe en klop het door
het eiwit. Het eiwit is nu zo stijf dat je de kom op zijn kop kunt houden. Voeg
het rozenwater toe en klop nog even door. Schep het eiwit in het midden van de
cirkel en strijk het met een lepel uit naar de zijkanten. Zorg dat de zijkanten
iets hoger zijn als de rest. Laat de schuimbodem in 2-3 uur in de voorverwarmde
oven drogen.
Doe de kwark
in een met het kaasdoek beklede zeef, vouw de doek over de kwark en laat hem, boven een kom, in
± 3 uur uitlekken.
Was de
citroengeranium met koud water en dep met keukenpapier droog. Snijd het
vanillestokje open en breng de melk met het vanillestokje en de geranium tegen
de kook aan. Laat de melk ± 15 minuten trekken. Klop intussen de dooiers met
125 g suiker en de maïzena lichtgeel
en romig. Zeef de melk, schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg het
aan het dooiermengsel toe. Schenk al kloppend de melk bij het dooiermengsel.
Doe het over in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten
lepel totdat de vla gebonden is. Let op de vla mag niet koken anders gaan hij
schiften en wordt hij onbruikbaar. Wil je geen risico lopen? Zet de kom dan op
een pan met heet water en laat de vla al roerende binden. Doe de vla als hij
gebonden is direct over in een schone schaal zodat hij niet verder kan nagaren
en koel direct. Maak het fruit schoon, snijd de aardbeien in vieren en bestrooi
het fruit met de vanillesuiker. Zet het fruit afgedekt in de koelkast.
Neem de
schuimbodem, als hij helemaal droog aanvoelt, met papier en al uit de oven en
leg hem op een taartrooster. Laat de bodem 10 minuten liggen en verwijder
vervolgens voorzichtig het papier. Laat de bodem helemaal afkoelen.
Klop de
slagroom stijf. Spatel de helft van de vla door de kwark en spatel de slagroom door het kwarkmengsel. Spatel niet langer dan noodzakelijk. Leg de schuimbodem op een
taartschaal. Verdeel de citroengeraniumroom over de schuimbodem en verdeel het
fruit erover. Schenk nog een beetje van de vla over het fruit. Doe de rest van
de vla in een kannetje. Snijd de taart aan tafel in punten en geef de rest van
de vla er apart bij.
Tips
• Vervang het
fruit door gegrilde mango en ananas. In plaats van rozenwater gebruik je dan
oranjebloesemwater.
• Geen
citroengeranium in huis, dan is het een aanrader om er 1 te kopen, maar je kunt
de geranium ook vervangen door een gekneusde stengel citroengras of rasp van 2
limoenen. Laat het vanillestokje dan achterwege.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten