woensdag 26 oktober 2011

Serendipiteit, toeval bestaat niet!

Soms leidt toeval tot iets moois, in dit geval tot een mooier broodje. Ik gebruikte de Franse starter om een brood van te bakken maar nam de hoeveelheid meel en water die bij een vloeibare starter hoort. Ik dacht dat trekt ie nooit, die Franse starter, maar tot mijn grote verbazing rees het brood beter en is het uiteindelijk een prachtig en smakelijk zuurdesembroodje geworden.

Spelt-roggebroodje
120 g Franse starter
250 ml lauwwarm water
200 g biologisch tarwemeel
150 g speltmeel
125 g roggemeel
25 g havermout + extra voor de garnering
1½ theelepel zout

extra nodig: broodvorm inhoud 1,2 ltr

Laat de starter op kamertemperatuur komen. Doe het in een ruime kom en voeg 100 ml water toe. Roer het deeg met het water los. Voeg de meelsoorten, de havermout en het zout toe en roer alles goed door. Voeg de rest van het water toe en roer alles goed om. Kneed tot een soepel deeg en voeg zonodig nog een beetje lauwwarm water toe. Doe de deegbal in een kom en dek hem af met huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats of in een rijskastje in ± 3 uur rijzen. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak door en neem er ± 120 g af. Doe dit balletje in een kommetje en zet het afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voor een volgend broodje. Kneed een mooie ovale bal van het deeg en doe het over in een ingevette broodvorm. Bestrijk met een beetje water en bestrooi met havermout. Druk de havermout iets aan en snijd het broodje met een scherp mesje in. Laat het brood 2-3 uur op een warme plaats of in een rijskastje rijzen en bak het brood in een voorverwarmde oven (200 °C) in ± 25 minuten bruin en gaar. Laat het op een rooster afkoelen.

donderdag 13 oktober 2011

Home Made


Na haar eerste en terecht met heel veel lof overladen kookboek Home Made heeft van Yvette van Boven zich vol overgave op twee volgende kookboeken gestort. Het eerste deel werd verleden week gepresenteerd bij Mulligans in Amsterdam waar we een smakelijk voorproefje kregen uit Home Made Winter.  Net als Home Made is dit wederom een inspirerend boek vol comfort food, deze keer deed Yvette haar inspiratie onder andere op in Ierland en Frankrijk. Onderweg naar huis kreeg ik al zin om van al die valappels hier op het erf cider te gaan maken en mij te gaan storten om zelfgemaakte ossenworst. Met zo’n heerlijk kookboek kom je de wintermaanden wel door!

Geïnspireerd door Yvette’s soda bread uit Home Made Winter heb vandaag ik dit brood gebakken. Het voordeel van soda bread is dat het niet hoeft te rijzen en dat het dus zo klaar is. Binnenkort geef ik jullie, met Yvette's goedkeuren, ook het  recept van het verrukkelijke Irish Whiskey soda bread uit Home Made Winter.

Soda bread met walnoten en havermout

400 g waldkornmeel
200 g volkorenmeel
100 g havermout + extra om te bestrooien
1 el donkere basterdsuiker
100 g gepelde grof gehakte walnoten
2 tl zout
1 tl zuiveringszout
1 losgeklopt ei
450 ml karnemelk of de wei die overgebleven is van het kaasje maken

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei en een gedeelte van de karnemelk toe. Schep alles om en voeg nog wat karnemelk toe. Kneed snel tot een samenhangend deeg (niet te lang). Voeg zonodig nog wat extra karnemelk toe. Vorm een bal van het deeg en bestrijk de bovenkant met een beetje water. Bestrooi met een beetje havermout en zet met een scherp mes een kruis in het brood. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ± 45 minuten bruin en gaar. Het gare brood klinkt hol als je op de onderzijde klopt. Dit brood smaakt heerlijk met het verse geitenkaasje met Oost-Indische kers van de vorige keer.

Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten

zondag 9 oktober 2011

Romig kaasje


Zelf een lekker kaasje maken is helemaal niet zo moeilijk er erg leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is melk en iets zuurs in de vorm van citroensap of azijn. Een aantal uur later kun je al genieten van een zelfgemaakt kaasje. Dit kaasje wordt extra romig door toevoeging van crème fraîche en slagroom en de pittige Oost-Indische kersbloemen geven een beetje pit aan het kaasje.

Romig geitenkaasje met Oost-Indische kers

750 ml geitenmelk
125 ml crème fraîche
125 ml slagroom
1 theelepel zout flakes
2 eetlepels citroensap
1-2 handen vol Oost-Indische kersbloemen
extra nodig: zeef, linnen doek en kom

Breng in een steelpan de melk met de crème fraîche, de slagroom en het zout al roerende aan de kook. Voeg als het mengsel kookt het citroensap toe en kook het nog ± 3 minuten door. De melk gaat schiften, wordt korrelig en scheid zich in de wrongel en de wei. Doe de doek in de zeef en zet de zeef op de kom. Schenk de geschifte melk in de zeef en laat de wrongel goed uitlekken. 

Druk de kaas goed uit en laat hem iets afkoelen. De wei uit die kaas gelekt is kun je goed gebruiken om soda bread mee te maken.

Controleer intussen de bloemetjes op insecten en pluk de bloemblaadjes los. 
Schep de bloemetjes erdoor en doe de kaas over in een met een schoon lapje beklede speciale kaasvorm met gaatjes* of doe de kaas met de doek over in een kleinere zeef. Laat de kaas in een paar uur verder uitlekken.  Heerlijk op een roggezuurdesemboterham, in een salade of op een toastje.


Variatietips
In plaats van Oost-Indische kers bloemen kun je ook boragebloemen, bieslook of andere verse kruiden door de kaas roeren. Ook versgemalen grove peper, gehakte noten en gesnipperde knoflook smaken erg lekker in deze romige kaas.

* Kaasvorm

Dit kaasvormpje heb ik in Frankrijk op een rommelmarkt gekocht.  Ik leg er ook nog een lapje in om de kaas er goed uit te kunnen halen maar als je de kaas langer dan een dag laat staan kun je hem ook, zonder dat je er eerst een lapje in gedaan hebt, storten.