woensdag 20 februari 2013

Tulbandje met chocolade en pecannoten


Emaillen bakvormen
Van de week kreeg ik een schattig klein tulbandvormpje van het Oostenrijkse merk Riess binnen. Ik was heel benieuwd naar de bakeigenschappen en moet zeggen ’t is even wennen maar als je de fijne kneepjes eenmaal kent zijn het fijne vormen op in te bakken. Ze geleiden de warmte goed en gaan meer dan een levenlang mee. Denk maar eens aan oma’s rode, groene of grijs gewolkte pannen!

Tulbandje met chocolade en pecannoten
Voor een tulbandvorm van 350 ml 


1 ei
20 g suiker
½ zakje vanillesuiker
20 g koude boter
20 g patentbloem + extra om te bestuiven
5 g maïzena
zout
20 g pure chocoladepallets
15 g grof gehakte pecannoten
poedersuiker
Extra nodig: 1 kleine tulbandvorm (inh. 350 ml)

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de vorm in en bestuif met bloem. Splits het ei. Klop het eiwit met een mixer met gardes helemaal stijf. Klop de dooier met de suiker en de vanillesuiker in een andere kom lichtgeel en romig.
Snijd de boter in erwtgrootte stukjes en meng ze met de bloem, de maïzena en een snufje zout door elkaar.
Schep het eimengsel en het bloemmengsel op het eiwit en voeg de chocolade en de pecannoten toe.
Spatel alles voorzichtig om totdat er geen eiwit meer te zien is. Vul de vorm met het beslag en bak het tulbandje in ± 30 minuten lichtbruin en gaar.
Keer de vorm op een met poedersuiker bestrooide plank en laat hem zo staan totdat de tulband vanzelf uit de vorm loskomt. Neem de vorm eraf en laat de tulband verder afkoelen. Bestuif met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Vermenigvuldig dit recept met 4 en je hebt voldoende voor een 2 litervorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten