Emaillen bakvormen
Van de week kreeg ik
een schattig klein tulbandvormpje van het Oostenrijkse merk Riess binnen. Ik
was heel benieuwd naar de bakeigenschappen en moet zeggen ’t is even wennen
maar als je de fijne kneepjes eenmaal kent zijn het fijne vormen op in te
bakken. Ze geleiden de warmte goed en gaan meer dan een levenlang mee. Denk
maar eens aan oma’s rode, groene of grijs gewolkte pannen!
Tulbandje met
chocolade en pecannoten
Voor een tulbandvorm
van 350 ml
1 ei
20 g suiker
½ zakje vanillesuiker
20 g koude boter
20 g patentbloem +
extra om te bestuiven
5 g maïzena
zout
20 g pure
chocoladepallets
15 g grof gehakte
pecannoten
poedersuiker
Extra nodig: 1 kleine
tulbandvorm (inh. 350 ml)
Verwarm de oven voor
tot 160 °C. Vet de vorm in en bestuif met bloem. Splits het ei. Klop het eiwit
met een mixer met gardes helemaal stijf. Klop de dooier met de suiker en de
vanillesuiker in een andere kom lichtgeel en romig.
Snijd de boter in
erwtgrootte stukjes en meng ze met de bloem, de maïzena en een snufje zout door
elkaar.
Schep het eimengsel en
het bloemmengsel op het eiwit en voeg de chocolade en de pecannoten toe.
Spatel alles
voorzichtig om totdat er geen eiwit meer te zien is. Vul de vorm met het beslag
en bak het tulbandje in ± 30 minuten lichtbruin en gaar.
Keer de vorm op een
met poedersuiker bestrooide plank en laat hem zo staan totdat de tulband
vanzelf uit de vorm loskomt. Neem de vorm eraf en laat de tulband verder
afkoelen. Bestuif met poedersuiker.
Bereidingstijd: ± 15
minuten
Oventijd: ± 30 minuten
Tip
Vermenigvuldig dit
recept met 4 en je hebt voldoende voor een 2 litervorm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten