Als ik van een pak geitenmelk verse
geitenkaas maak is er na het uitlekken ruim een halve liter wei over. Deze
wei kun je prima gebruiken om een smakelijk sodabread mee te bakken. Heb je
geen wei, het gaat ook prima met karnemelk. Sodabread is een prima zondagochtend
ontbijtbrood. Het is zo gemaakt en het smaakt warm het allerlekkerst.
Geserveerd met boerenboter en homemade jam kan mijn dag niet meer stuk.
100 g amandelen
1 sinaasappel
75 g gedroogde
abrikozen
250 g tarwebloem + extra
om te bestuiven
250 g volkorenmeel
½ theelepel zout
2 theelepels baking
soda
2 theelepels
kaneelpoeder
75 g cranberry’s
± 350 ml wei of
karnemelk
extra nodig: bakplaat
en bakmatje
Verwarm de oven voor
tot 200 °C. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Boen de
sinaasappel schoon onder stromend water en rasp de oranje schil dun af. Pers de
helft uit. Snijd de abrikozen in stukjes.
Meng alle droge
ingrediënten door elkaar. Doe het sinaasappelsap in een maatbeker en vul aan
met de wei of karnemelk tot 400 ml. Schenk het al roerende met een houten lepel
bij het bloemmengsel. Doe het mengsel als het goed gemengd is over op een met
bloem bestoven aanrecht en kneed alles tot een soepel deel. Vorm er een bal van
en leg hem op de met het bakmatje beklede bakplaat. Snijd de bol met een scherp
mes kruiselings in en bak het sodabread in 30-35 minuten bruin en gaar. Eet het
brood warm met boter en een homemade jam.
Tips
• Met de vulling kun
je naar hartenlust variëren. Rozijnen, vijgen, walnoten, hazelnoten of
pecannoten maar ook in stukjes gesneden dadels of stukjes appel en citroenrasp
kunnen als vulling gebruikt worden.
• Eet sodabread altijd
dezelfde dag, dit soort brood droogt namelijk snel uit.
Toch sodabread over? Maak
er dan een breadpudding van!
Erg interessant recept, vooral voor de winter.. vroeg me af waarom je hier baking soda gebruikt ipv gist?
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog, leuke ideeën!