maandag 4 februari 2013

Sodabread met sinaasappel en amandelen


Als ik van een pak geitenmelk verse geitenkaas maak is er na het uitlekken ruim een halve liter wei over. Deze wei kun je prima gebruiken om een smakelijk sodabread mee te bakken. Heb je geen wei, het gaat ook prima met karnemelk. Sodabread is een prima zondagochtend ontbijtbrood. Het is zo gemaakt en het smaakt warm het allerlekkerst. Geserveerd met boerenboter en homemade jam kan mijn dag niet meer stuk. 


100 g amandelen
1 sinaasappel
75 g gedroogde abrikozen
250 g tarwebloem + extra om te bestuiven
250 g volkorenmeel
½ theelepel zout
2 theelepels baking soda
2 theelepels kaneelpoeder
75 g cranberry’s
± 350 ml wei of karnemelk

extra nodig: bakplaat en bakmatje

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Boen de sinaasappel schoon onder stromend water en rasp de oranje schil dun af. Pers de helft uit. Snijd de abrikozen in stukjes.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Doe het sinaasappelsap in een maatbeker en vul aan met de wei of karnemelk tot 400 ml. Schenk het al roerende met een houten lepel bij het bloemmengsel. Doe het mengsel als het goed gemengd is over op een met bloem bestoven aanrecht en kneed alles tot een soepel deel. Vorm er een bal van en leg hem op de met het bakmatje beklede bakplaat. Snijd de bol met een scherp mes kruiselings in en bak het sodabread in 30-35 minuten bruin en gaar. Eet het brood warm met boter en een homemade jam.


Tips
• Met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Rozijnen, vijgen, walnoten, hazelnoten of pecannoten maar ook in stukjes gesneden dadels of stukjes appel en citroenrasp kunnen als vulling gebruikt worden.
• Eet sodabread altijd dezelfde dag, dit soort brood droogt namelijk snel uit.
Toch sodabread over? Maak er dan een breadpudding van!

1 opmerking:

  1. Erg interessant recept, vooral voor de winter.. vroeg me af waarom je hier baking soda gebruikt ipv gist?
    Leuke blog, leuke ideeën!

    BeantwoordenVerwijderen