In dit brood gebruik ik geen gist maar baking soda en karnemelk om het te laten rijzen. Doordat het geen rijstijd heeft een prima brood om op zondagochtend te bakken en de hele familie te verrassen met een heerlijk vers warm brood. Serveer het met een lekkere boerenboter en eventueel zelfgemaakte jam.
Voor 1 brood
100 g rozijnen
100 g gedroogde cranberries
100 g hazelnoten
400 g volkorenmeel
100 g tarwebloem
2 theelepels zout
2 theelepels zuiveringszout (bakingsoda)
4-5 dl karnemelk
poedersuiker
Schep 2 eetlepels warm water, kaneellikeur of zwarte bessenbrandewijn door de rozijnen
en de cranberry’s en laat ze minimaal 15 minuten weken. Hak de hazelnoten grof.
Meng het volkorenmeel met de bloem, het zout en het
zuiveringszout in een ruime kom. Voeg 4 dl van de karnemelk toe en meng alles
goed door. Voeg de rozijnen, de cranberry’s, het weekvocht en de noten toe en
kneed alles goed door, is het deeg te droog voeg dan beetje bij beetje nog wat
karnemelk toe. Kneed alles tot een mooi soepel deeg. Vorm er een rond brood van
en leg het op een met een bakmatje (of bakpapier) bekleed bakblik. Snijd de
bovenzijde met een bakkersmesje of vlijmscherp hobbymesje in. Schuif het
bakblik in de oven en stel de oven in op 175 °C (dus niet voorverwarmen). Bak het brood in 50-60 minuten bruin en
gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderzijde van het
brood klopt. Bestuif het brood naar wens met poedersuiker. Lauwwarm smaakt het
brood het lekkerst met boerenroomboter. Maar ook afgekoeld met boter en oude kaas of met jam een lekker brood.
Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 60 minuten oventijd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten