woensdag 29 augustus 2012

Pruimenplaattaart met blauwe bessen


Deze week hebben we al zo’n 6 kilo pruimen van de bomen geplukt. Een lekkere plaattaart is een van de resultaten.

 


Pruimenplaattaart met blauwe bessen
Voor 20 personen

250 g koude boter + extra om in te vetten
275 g zelfrijzend bakmeel
85 g witte basterdsuiker
zout
1 ei
2 eetlepels melk
140 g tarwebloem
100 g lichte basterdsuiker
30 g speltvlokken of havermout
1½- 2 kg pruimen
2 handjes blauwe bessen
2 eetlepels custardpoeder
4 eetlepels kristalsuiker
2 theelepels gemalen kaneel
Extra nodig: bakpapier, bakblik van ca. 30x40 cm

Bereiding: 40 minuten, baktijd: ca. 45 minuten + koelen

Snijd de boter in stukjes. Kneed van het bakmeel met de witte basterdsuiker, zout naar smaak, 110 g van de boter, het ei en de melk een soepel deeg. Rol het deeg op een stuk bakpapier (ca. 34x44 cm) uit tot een rechthoekige lap en leg het deeg met het papier in het bakblik. Zet het bakblik 30 minuten in de koelkast.
Wrijf intussen de bloem met de lichte basterdsuiker, 140 g boter en zout naar smaak tot een kruimelig mengsel. Roer de speltvlokken of de havermout erdoor en zet het in de koelkast.
Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke pruim in 6 partjes. Was de bessen en laat ze uitlekken.  
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Strooi de custardpoeder over de taartbodem. 

Verdeel de pruimen en de bessen erover en bestrooi met de kristalsuiker en de gemalen kaneel. Strooi het kruimelmengsel erover. 
Bak de taart 30 minuten. Bak de taart, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, nog 15 minuten op 175 °C. Laat de taart afkoelen tot op kamertemperatuur en snijd hem in stukken. Lekker met lobbig geklopte slagroom of een lepel crème fraîche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten