Afgelopen zaterdag heb
ik samen met een aantal collega’s en onder leiding van Europees en Wereldkampioen Francois
Brandt de hele dag brood gebakken bij The Bakery Institute in de voormalige Verkadefabriek in
Zaandam.
Het was een superdag,
van het begin tot aan het einde
alleen maar bezig zijn met brood. Desembrood, luxe vlechtbroodjes, durum
baquette, meergranen batard, ciabatta met olijven en als extraatje ook nog
croissants.
Na de introductie en
de rondleiding van directeur Vicky Littlejohn moesten de handen uit de mouwen
gestoken worden. Docent Boulangerie & Viennoiserie Francois Brandt had
binnen een mum van tijd alle aandacht en wist zijn passie voor brood al snel op
iedereen over te brengen. Bulkrijs, bolrijs, puntrijs, narijs, desem, gist,
poolish, T65 en andere bloemsoorten het duizelde ons al snel voor de ogen. Francois wilde zoveel mogelijk
verschillende broden met ons bakken omdat we dan een goede indruk zouden
krijgen van hoe er bij The Bakery Institute gewerkt wordt. Ondanks de
hoeveelheid brood die gemaakt moest worden was er voldoende ruimte om vragen te
stellen, koffie met taart te eten en met versgebakken brood te lunchen.
Aan het einde van de
dag gingen we naar huis met een flinke hoeveelheid heerlijk geurend zelfgemaakt
brood en broodjes, een hoofd vol informatie, de wens om alleen nog maar van dit
heerlijke brood te kunnen eten (dus voor mij ook bakken) en met in mijn
achterhoofd het idee om in ieder geval een keer de 5-daagse introductiecursus
Boulangerie te gaan doen.
Vandaag ben ik
begonnen met wit desembrood met Frans tarwebloem T65. Weliswaar met mijn eigen
desemmoeder maar wel volgens het principe van The Bakery Institute.
Morgenochtend moet ik gaan afbakken, vol verwachting klopt mijn hart!
Voor meer info over
The Bakery Institute kijk op www.bakeryinstitute.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten