Tijdens een congres in
Amerika volgde ik een workshop over fermenteren en werd daardoor zo enthousiast
dat ik aan het experimenteren ben geslagen.
Fermenteren is een
eeuwenoude methode waarbij onder invloed van micro-organismen een organische
stof zoals groenten, fruit, graan, melk, vis, vlees en peulvruchten verandert. We
gebruiken het om producten houdbaar te maken maar ook om brooddeeg te maken
zonder gebruik van gist; zuurdesem.
Voor de komst van de
koelkast werd veel van ons eten gefermenteerd. Tegenwoordig is dat een stuk
minder. Toch eten en drinken we bijna dagelijks gefermenteerde producten.
Fermentatie vindt onder andere plaats bij het bereiden zuurdesem, kaas,
yoghurt, zwarte thee, koffie, droge worst, tofu, wijn, sojasaus, bier en
zuurkool.
Bij fermenteren
ontstaat gasvorming. Dit zorgt bij zuurdesembrood ervoor dat er lucht in het
deeg komt en het gaat rijzen. Wanneer je groenten fermenteert zie je deze
gasvorming ook, het vocht dat vrij komt bij het fermentatieproces gaat borrelen
en schuimen. Zorg er, bij het fermenteren van groenten daarom altijd voor dat
de gassen kunnen ontsnappen door middel van een waterslot of sluit de pot niet geheel
af. Ook kun je net als bij het bereiden van zuurkool de groenten afdekken met een
schone doek en een zware (schone) passende steen zodat de groenten altijd onder het
vocht staan. Bij deze laatste manier loop je wel meer kans op schimmelvorming. Houdt
er altijd rekening mee dat het vocht tijdens het fermentatieproces kan
‘overkoken’. Zet de pot in een schaal om lekkage te voorkomen.
In onderstaand recept
gebruik ik knoflook, oregano en chiliflakes om de courgette een Mediterraan
smaakje te geven.
Gefermenteerde
courgette
Voor 1 pot (inhoud 1 liter)
3 courgettes
3 teentjes knoflook
5 takjes oregano
1 theelepel chiliflakes
11 g zout
extra nodig: pot
(inhoud 1 liter) met schroefdeksel en deksel met waterslot (zie tip)
Maak de pot en de
deksel goed schoon met kokend sodawater en spoel na met schoon kokend water. Zet de
pot op zijn kop op een schone theedoek. Was en snijd de courgettes in dunne
reepjes. Pel en snipper de knoflook. Pluk de blaadjes oregano van de takjes en
hak ze fijn. Doe de courgette met de knoflook, de oregano, de chiliflakes en
het zout in een ruime kom en kneed alles door elkaar totdat er vocht vrij komt.
Vul de pot met het
mengsel, druk goed aan en vul zonodig aan met koud gekookt water. Schroef de
deksel met het waterslot erop en vul het waterslot met een beetje water. Laat
de courgette in 4-7 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Zet de pot in een
schaal of diep bord zodat het vocht bij het ‘overkoken’ niet op het aanrecht
drupt. Controleer elke dag of er nog voldoende vocht in het waterslot zit en de courgette onder het vocht staat, vul het desgewenst aan met koud gekookt water. Proef na 4-7 dagen,
wanneer de courgette op smaak is en er geen gasvorming meer is de deksel met
waterslot vervangen door een gewone deksel en bewaar eventueel in de koelkast om de fermentatie te stoppen. Draai de deksel regelmatig even los
en voeg zonodig wat gekookt koud water toe. Deze gefermenteerde courgette
smaakt lekker als salade bij vis, vlees en pasta maar ook als borrelhapje op
een stukje desembrood of maak er een bruschetta mee.
Tip
Zelfgemaakt waterslot
Je hebt nodig:
passende schroefdeksel
stukje slang van 25 cm
(ΓΈ 1.5 cm)
1 tie-rip
2 rubberen ringetjes
die passen om de slang
Boor een gaatje iets
kleiner dan de doorsnede van de slang in de deksel. Schuif 1 ringetje
(eventueel met behulp van een potlood of pen) op de slang. Steek de slang door
de deksel en schuif het andere ringetje erop. Druk de ringetjes goed tegen de
deksel aan. Maak een lus in de slang en zet hem vast met de tie-rip.
Leuk recept Marijke en super tip voor voor waterslotpot :-)
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke blog is dit!! Thank you
BeantwoordenVerwijderenHoi Marianne,
VerwijderenDank je wel voor het compliment ik zou zeggen geef het door! Ik probeer regelmatig iets leuks op mijn blog te zetten maat het schiet er dit jaar wel wat bij in. Ik hoop dat je er nog veel plezier aan zult beleven. Groet, Marijke
Een goed idee dat waterslot! Waar koop je die slangetjes en de ringetjes?
BeantwoordenVerwijderenDit soort slangetjes kun je kopen bij dierenspeciaalzaken, worden gebruikt voor aquaria. De ringetjes die ik gebruikt heb zijn castratieringen die ik Amerika gebruikt worden op geiten te castreren. Ik heb geen idee of die hier ook gebruikt worden, dat zou je aan een dierenarts moeten vragen maar elk passend rubber ringetje zou moeten werken. Ik googlede net even en vond dithttps://www.google.nl/search?q=rubberen+ringetjes&tbm=isch&imgil=dHD5xUn7nuJbrM%253A%253BDtdNbbNtPvbPIM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fnl.aliexpress.com%25252Fw%25252Fwholesale-rubber-jump-rings%25252F2.html&source=iu&pf=m&fir=dHD5xUn7nuJbrM%253A%252CDtdNbbNtPvbPIM%252C_&biw=1549&bih=918&usg=__E6qcO9L-r5F_uwJfwOqSkYdoVY0%3D&ved=0ahUKEwio6d_6zf7JAhWD2xoKHSSOBEcQyjcIWQ&ei=JDKBVqjHCIO3a6SckrgE#imgrc=dHD5xUn7nuJbrM%3A&usg=__E6qcO9L-r5F_uwJfwOqSkYdoVY0%3D
VerwijderenSucces en groet, marijke
Krijg je bij de gefermenteerde knoflook ook zo'n vieze knoflooklucht? Ivm mijn werk mijd ik knoflook altijd. Ik ben gek op knoflook, maar het nadeel is die lucht die uit je maag/mond komt.
BeantwoordenVerwijderenBeste Astrid,
VerwijderenDat is inderdaad lastig. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar je hebt niet die knoflook nasmaak in je mond na het eten van de gefermenteerde courgette. Wat eventueel helft is verse platte peterselie kauwen. Als ik weer ga fermenteren laat ik het je weten, groet, Marijke
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenhhmm..ik mis Kvas in je blog. dat is een russisch gefermenteerd drankje gemaakt van brood.
BeantwoordenVerwijderen