donderdag 18 augustus 2011

Meel en water


Het bijzondere van desembrood is dat je slechts 3 ingrediënten nodig hebt om het te maken. Je begint met het maken van een starter of moederdeeg.
Doe ± 100 gram biologische tarwebloem in een schaaltje en voeg al roerende zoveel lauw water toe tot een dik papje ontstaat. Dek het af met een stukje huishoudfolie of een vochtig lapje. Zet het op een warme plaats (minimaal op kamertemperatuur, als op een warmer plaatsje staat gaat het sneller) en laat het mengsel 3 dagen staan. Het beste is om je starter een vaste plaats in de keuken te geven, kies dus een plekje waar het niet in de weg staat. Roer het mengsel de komende 3 dagen elke 12 uur goed om en dek het weer af.


Je kunt ook een gedeelte van het tarwebloem vervangen door roggemeel of volkorenmeel gebruiken. Ik heb deze keer één starter opgezet van tarwebloem en één van tarwebloem en roggemeel.

Nu is het roeren en wachten, roeren en geduldig zijn, meer niet.

In die drie dagen zitten we niet stil, we gaan ook nog met een ander soort starter experimenteren. Daarover morgen meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten