maandag 1 oktober 2012

Frans moederdeeg


In de begindagen van dit broodblog heb ik het recept voor een vloeibare zuurdesemstarter gegeven. Inmiddels gebruik ik voor al mijn zuurdesembrood een Franse starter. Dit is een deeg dat je niet iedere dag hoeft te voeden en kunt bewaren in de koelkast, dus een stuk eenvoudig in gebruik. Al diverse keren is mij gevraagd hoe een zuurdesemstartdeeg gemaakt wordt. Een vloeibare starter wordt uitgebreid beschreven op mijn blogpagina’s van augustus 2011. Hierbij ook het recept voor een Frans startdeeg.

Voor het zetsel:
50 g volkorenmeel
3 eetlepels warm water

Voor de 1ste verversing:
4 eetlepels warm water
70 g volkorenmeel

Voor de 2de verversing:
120 ml lauwwarm water
120 g Frans tarwebloem type 65
20 g volkorenmeel


Zetsel:
Kneed van het volkorenmeel en het water in ± 5 minuten een deeg. Dek het af met een stukje huishoudfolie en laat het 2 dagen op een warme plek staan.

Verversing 1:
Is de bovenkant van het deeg wat uitgedroogd verwijder dan dit bovenste laagje. Roer de rest van het deeg met het water door elkaar en voeg het meel toe. Kneed tot een soepel deeg, voeg als het deeg te slap of te droog is zonodig extra water of meel toe. Dek het af met huishoudfolie en laat het 24 uur op een warme plek rusten.

Verversing 2:
Verwijder zonodig het uitgedroogde korstje en roer beetje bij beetje het water voor de 2de verversing door het deeg. Voeg het tarwebloem en volkorenmeel toe en kneed het tot een soepel deeg. Voeg zonodig extra water of meel toe. Laat het deeg in ± 10 uur, afgedekt met huishoudfolie, rijzen. Dit deeg gebruik je als starter. Neem voor het bakken het startdeeg 2 uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.

Hoe houdt je je starter in leven?
Neem telkens na de eerste rijs een gedeelte van het deeg (± 140 g) en bewaar dit afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit gebruik je weer om een volgend brood mee te maken.  Wanneer je met dit telkens herhaalt kun je heel lang plezier hebben van je startdeeg. Mocht je het startdeeg langer willen bewaren zonder dat je er een brood van bakt dan moet je het wekelijks voeden met meel en water.

1 opmerking:

  1. Toen ik het aan mijn moeder vertelde zei ze dat ze het vroeger ook zo deden. Ze hielden een bolletje deeg apart voor de volgende keer. Ze droogden dit en voor dat ze het gebruikten weekten ze het in water.

    BeantwoordenVerwijderen