In de
begindagen van dit broodblog heb ik het recept voor een vloeibare
zuurdesemstarter gegeven. Inmiddels gebruik ik voor al mijn zuurdesembrood een
Franse starter. Dit is een deeg dat je niet iedere dag hoeft te voeden en kunt
bewaren in de koelkast, dus een stuk eenvoudig in gebruik. Al diverse keren is
mij gevraagd hoe een zuurdesemstartdeeg gemaakt wordt. Een vloeibare starter wordt
uitgebreid beschreven op mijn blogpagina’s van augustus 2011. Hierbij ook het
recept voor een Frans startdeeg.
Voor het
zetsel:
50 g
volkorenmeel
3 eetlepels
warm water
Voor de 1ste
verversing:
4 eetlepels
warm water
70 g
volkorenmeel
Voor de 2de
verversing:
120 ml
lauwwarm water
120 g Frans
tarwebloem type 65
20 g
volkorenmeel
Zetsel:
Kneed van het volkorenmeel en het water
in ± 5 minuten een deeg. Dek het af met een stukje huishoudfolie en laat het 2
dagen op een warme plek staan.
Verversing 1:
Is de bovenkant van het deeg wat
uitgedroogd verwijder dan dit bovenste laagje. Roer de rest van het deeg met
het water door elkaar en voeg het meel toe. Kneed tot een soepel deeg, voeg als
het deeg te slap of te droog is zonodig extra water of meel toe. Dek het af met
huishoudfolie en laat het 24 uur op een warme plek rusten.
Verversing 2:
Verwijder
zonodig het uitgedroogde korstje en roer beetje bij beetje het water voor de 2de
verversing door het deeg. Voeg het tarwebloem en volkorenmeel toe en kneed het
tot een soepel deeg. Voeg zonodig extra water of meel toe. Laat het deeg in ±
10 uur, afgedekt met huishoudfolie, rijzen. Dit deeg gebruik je als starter. Neem voor het bakken het startdeeg 2 uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.
Hoe houdt je
je starter in leven?
Neem telkens
na de eerste rijs een gedeelte van het deeg (± 140 g) en bewaar dit afgedekt
met huishoudfolie in de koelkast. Dit gebruik je weer om een volgend brood mee te
maken. Wanneer je met dit telkens
herhaalt kun je heel lang plezier hebben van je startdeeg. Mocht je het
startdeeg langer willen bewaren zonder dat je er een brood van bakt dan moet je
het wekelijks voeden met meel en water.
Toen ik het aan mijn moeder vertelde zei ze dat ze het vroeger ook zo deden. Ze hielden een bolletje deeg apart voor de volgende keer. Ze droogden dit en voor dat ze het gebruikten weekten ze het in water.
BeantwoordenVerwijderen