Donkere of lichte basis
Ik gebruik als
moederdeeg twee deegjes, een donkere en een lichte. Beide bewaar ik in een
schaaltje afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. ‘s Ochtends haal ik het
deeg dat ik nodig heb uit de
koelkast en laat het even op temperatuur komen. Ik bak meestal een keer per
week brood en dat gaat prima.
Deze
keer een broodje met als basis waldkornmeel. Omdat ik een zuurdesembrood van
alleen waldkorn te zwaar vind meng ik het meestal met een lichter meel. In dit
geval met frans krokant. Deze keer voeg ik ook nog hazelnoten, gedroogd
fruit en kaneelpoeder toe. Het resultaat is een lekker donker zoet broodje.
Zoet waldkornbrood
1 portie Frans
moederdeeg van donker deeg à ± 175 g op kamertemperatuur
± 300 ml lauwwarm
water
350 g donker waldkornmeel
150 g meel voor Frans
krokant + extra om te bestuiven
± 7 g zout
2 theelepels
kaneelpoeder
150 g gedroogd fruit (in
dit geval rozijnen en cranberry’s)
100 g hazelnoten (met
vlies)
olie of boter om in te
vetten
extra nodig: broodvorm
(inhoud
Roer het moederdeeg
met ± 1 dl lauwwarm water los. Voeg beide meelsoorten, het zout 1½ dl van het
water toe. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg zonodig de rest van het
water (en eventueel iets meer) toe. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie op
een warme plaats of in een rijskastje 2-3 uur rijzen. Sla het deeg terug op een
met meel bestoven werkvlak. Neem er ± 175 g deeg af en bewaar het in de
koelkast, in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie, voor de volgende keer. Strooi
het kaneelpoeder, het fruit en de noten op de rest van het deeg en kneed ze er
goed door. Vorm een ovale bal van het deeg en leg het in de ingevette broodvorm.
Dek het af met huishoudfolie. Laat het brood 3 uur rijzen totdat het net boven
de vorm uitkomt. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verwijder de huishoudfolie.
Snijd het brood met een scherp (hobby)mes in. Bak het brood in ± 30 minuten in
de voorverwarmde oven af. Het brood moet hol klinken als je op de onderzijde
klopt. Laat het brood op een rooster afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten