woensdag 30 november 2011

Brood of cake


Briochebrood is een mooi zacht en luchtig zoet gistbrood. Voor briochebrood wordt er dan ook extra suiker, eieren en boter aan het basisrecept voor brood toegevoegd. Een brioche heeft meer de structuur van cake dan van brood. Deze hartige kruidenbrioche smaakt heerlijk bij een salade of soep. Of bestrijk de sneetjes met zelfgemaakte geitenroomkaas (zie blog van 9 oktober) en beleg met een plak gerookte zalm.

Kruidenbrioche

200 g boter
500 g tarwebloem
1 zakje gedroogde gist
35 g suiker
2 theelepels zout
3 eetlepels gedroogde Proven├žaalse kruiden
½ dl lauwwarm water
½ dl melk
5 vrije uitloop eieren
extra nodig: (brioche)vorm inhoud liter of 2 kleine vormen van 750 ml

Smelt de boter op een laag vuur. Roer de bloem met de gist, de suiker, het zout en de kruiden in een kom door elkaar. Voeg het water, de melk, de lauwe boter (pannetje niet direct afwassen!) en de eieren toe en kneed met de mixer met deeghaken tot een zacht en vettig deeg. 

Laat het deeg in de met huishoudfolie afgedekte kom in ± 30 minuten rijzen. Vet de vorm in met het restje gesmolten boter uit de pan.
Neem een stukje deeg van ± 50 gram van het deeg en rol er een balletje van. Meng de rest van het deeg nogmaals met de mixer en doe het over in de vorm. Druk het balletje deeg erop en laat het ± 45 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak de brioche in het midden van de voorverwarmde oven in ± 25 minuten goudbruin en gaar. Neem de brioche uit de oven en bestrijk hem met water. Laat hem iets afkoelen en schud hem voorzichtig uit de vorm. Laat de brioche op een taartrooster verder afkoelen. Lekker met gezouten boter.

Tips
· Je kunt van het deeg ook mini-brioches maken. De baktijd is dan ± 10 minuten.
· Vervang de kruiden eens door 150 g al of niet in sterke drank (bijvoorbeeld rum, whiskey of brandy) gewelde krenten en rozijnen.
· Van oud briochebrood kun je trouwens heerlijke wentelteefjes maken (of zoals de Fransen zeggen; pain perdu).

1 opmerking:

 1. Zuur desem met k├╝mmel is gelukt en erg lekker.
  Heeft misschien te lang gerezen.
  3/5 roggenmeel 1/5 grof volkoren 1/5 volkoren
  alles biologisch.Foto bijvoegen lukte niet.
  Shalom, Henk.

  BeantwoordenVerwijderen