maandag 16 januari 2012

Prima zuurdesembrood


December was het stil op mijn blog, geveld door griep en veel spoedklussen waren de reden dat ik al die leuke recepten die ik gemaakt heb voor Sint en Kerstbroden heb moeten doorschuiven naar het komend jaar. Maar van nu af kunnen jullie weer rekenen op minimaal één maal per week een leuk en lekker (brood)recept op mijn blog.

Na heel veel experimenteren heb ik dan eindelijk de goede samenstelling en een moederdeeg dat aan al mijn wensen voldoet. Het vloeibare moederdeeg dat ik elke dag moest voeden verzuurde snel en ik was naar mijn gevoel constant  bezig met het moederdeeg. Het franse moederdeeg vroeg om veel minder aandacht en ook de smaak vind ik beter. Dus sinds december werk ik alleen nog met mijn ‘franse moeder’. Over het algemeen wordt er aangegeven dat je eens in de 3-4 dagen een brood moet maken met deze starter om het van goede kwaliteit te houden maar mijn ervaring is inmiddels dat als je een keer in de week brood bakt met het moederdeeg en tussendoor het moederdeeg afgedekt met huishoudfolie in de koelkast bewaard dat ook prima werkt. Ik haal wel altijd het moederdeeg de avond van tevoren uit de koelkast!


Lekker lichtbruin zuurdesembrood

1 portie Frans moederdeeg à ± 175 g op kamertemperatuur
± 300 ml lauwwarm water
200 g wit speltmeel
150 g bruin speltmeel
150 g volkorenmeel
50 g havermout + extra om te bestrooien
± 7 g zout
olie of boter om in te vetten
extra nodig: bakvorm (16x11x9cm) of keramische plaat

Roer het moederdeeg met ± 1 dl lauwwarm water los. Voeg alle meelsoorten, de havermout, het zout en 1½ dl van het water toe. Roer alles goed door elkaar en voeg zonodig de rest van het water toe. Kneed het mengsel tot een soepel deeg (voeg zonodig nog wat extra water toe). Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats of in een rijskastje ± 3 uur rijzen. Sla het deeg terug en kneed het nogmaals goed door. Neem ± 175 g deeg ervan af en bewaar het in de koelkast, in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie, voor de volgende keer. Doe de rest van het deeg over in de vorm of leg het op een ingevette plaat en dek het af met huishoudfolie. Laat het brood minimaal 2 uur rijzen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Neem het huishoudfolie weg bestrijk het brood met lauw water en bestrooi met havermout. Snijd het brood met een scherp (hobby)mes op diverse plaatsen in of zet een kruis in het brood. Bak het brood in 25-30 minuten in de voorverwarmde oven af. Het brood moet hol klinken als je op de onderzijde klopt. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Weetje
Broden worden vaak voor het bakken ingesneden zodat de gassen die in het brood zit gecontroleerd weg kunnen. Doe je dit niet dan scheurt het brood op een willekeurige plaats open. Soms gaat het toch mis en krijg je ondanks het insnijden toch een extra scheur in het brood. Dit heet een wilde bakaard (zie het vormbroodje op de foto). Een van de oorzaken kan zijn dat het brood nog niet voldoende heeft kunnen rijzen. Dat is meteen ook het lastigste onderdeel van het zelf zuurdesembrood maken, de ene keer duur de laatste rijs 2 uur en een andere keer duurt het wel 3 uur voordat het brood bakklaar is.Zo'n wilde bakaard doet niets af aan de smaak van het brood 't ziet er alleen niet zo mooi uit.

1 opmerking: