Door mijn korte trip naar Ierland weet ik het zeker, Ierland dat smaakt naar meer! Niet alleen het land maar ook de mensen en al het moois dat het land te bieden heeft op culinair gebied maakt dat ik zeker terug wil keren om op zoek te gaan naar nog meer leuke en lekkere adresjes.
Ik proefte heerlijke Whiskeys, mooie kaasjes, verrukkelijk vlees en bijzonder smakelijk sodabread.
Tussendoor werd de reis opgeluisterd met lekkere lunches en diners en konden we onder andere genieten van de gastvrije onthalen van Brain Quinn van Locke’s Old Killbeggan Distillery, Breda Maher van Cooleeney farm, William Drohan met zijn Schotse Blackface schapen, de slagerij van McGrath, The Cliffhouse Hotel, Waterford Castle en Ballymaloe House en Cookery School. De komende blogs zullen dan ook gaan over de culinaire geneugten van Ierland.
Ballymaloe House |
Om in de stemming te komen eerst maar eens een recept van Irish soda bread. Ik gebruik een recept uit het fantastische boek van Darina Allen, Forgotten skills of cooking dat eigenlijk bij iedereen die van lekker en natuurlijk eten houdt op het aanrecht zou moeten liggen.
450 g (ongebleekte)
tarwebloem + extra om te bestuiven
1 volle theelepel zout
1 volle theelepel
bicarbonate of soda
400 ml zure melk of
karnemelk*
Verwarm de oven voor
tot 230 °C. Meng de droge ingrediĆ«nten in een kom. Maak een kuiltje in het
midden en schenk er het grootste gedeelte van de zure melk of
karnemelk in. Houd de kom vast met
een hand en meng met de andere hand de bloem door de zure melk of
karnemelk. Voeg zonodig meer zure melk of
karnemelk toe. Het deeg moet zacht van zijn en niet te nat en plakkerig. Als het deeg
goed samenhangt doe het dan over op een met bloem bestoven werkvlak. Was en
droog je handen dan is het deeg makkelijker te verwerken. Vorm er een
samenhangend deeg van en vouw het voorzichtig om.
Vorm er een 2½ hoge cirkel van en snijd met een scherp mes een diep kruis
in het deeg. Volgens het Ierse bijgeloof kunnen de elfjes er nu uit. Laat de
snedes over de randen van het brood heenlopen. Bak het brood 15 minuten,
verlaag de temperatuur vervolgens naar 200 °C en bak het brood in ± 30 minuten
af.
* Vroeger was karnemelk het overblijfsel van het maken van boter.
Tegenwoordig wordt karnemelk echter fabrieksmatig gemaakt. Deze karnemelk
smaakt bij lange na niet zoals de originele karnemelk maar kan goed gebruikt
worden.
De zure melk die Darina noemt in haar recept is rauwe melk die op
keukentemperatuur verzuurd is. Kun je aan rauwe ongepasteuriseerde melk komen
dan is het leuk om een keer te proberen. Laat de melk, afgedekt met een schoon
doekje staan. De melk verzuurd, afhankelijk van de temperatuur in 2-3 dagen. Je
kunt ook van gepasteuriseerde melk zure melk maken. Doe hiervoor 450 ml volle
melk met 2 eetlepels natuurazijn of citroensap in een kom en laat de melk 15
minuten op kamertemperatuur staan. De melk begint dan klonterig te worden. Roer
goed door en zet de melk tot gebruik in de koelkast.
Ik begrijp trouwens nu wat er met 'cake bread' bedoeld wordt. Smaakt ook zonder wat zalig! Maar met lekkere boter en zwarte bessenjam een feestje!
jeetje, wat een leuke reis.Mag ik de volgende keer met je mee?
BeantwoordenVerwijderenJacques Hermus
Dat zou gezellig zijn!
BeantwoordenVerwijderengrt, marijke
Marijke, lees ik nu echt dat Hermus alles al vergeten is? Overigens krijg je nu duizend vragen naar wat bakingsoda nu eigenlijk is en waar je het kan kopen, haha.
BeantwoordenVerwijderenbicarbonate of soda kun je onder de naam zuiveringszout kopen bij de drogist!
BeantwoordenVerwijderen