vrijdag 26 augustus 2011

Ook hier mislukt wel eens wat!


Omdat ik verschillende manieren van opstarten heb laten zien en op zeker wilde spelen zit ik nu opgescheept met een dubbele hoeveelheid moederdeeg. Daarom heb ik er gisteravond wat brood van gebakken zodat ik minder starters hoef te onderhouden. Het resultaat is een prachtig meergranenbroodje, een flinke bol die ik straks voor de lunch lekker met boerenboter en oude kaas ga eten en een mislukt breekbroodje.

Dit laatste broodje is gemaakt van wit tarwemeel. Dat kan prima maar dan moet je de broodjes insnijden voordat je het voor de laatste keer laat rijzen. Dit doe je omdat deeg van witmeel veel zachter en luchtiger is. Als je het dan insnijdt heb je grote kans dat het inzakt en ook het insnijden gaat heel lastig, zelfs met een hobbymesje lukt het haast niet. Het resultaat zie je hieronder. Ik heb ze nog niet helemaal afgebakken, normaal gesproken zouden ze de vriezer ingaan en dan zou ik ze als ik ze nodig heb afbakken. Nu gaan ze naar de kippen!

Het insnijden is belangrijk omdat je op deze manier de ‘bakaard’ krijgt waar jij hem wilt hebben. Doe je het niet dan barst het brood naar alle waarschijnlijkheid ergens anders open, meestal langs de rand van de bakvorm of langs de rand van de bakplaat waar je het vloerbroodje op bakt. Gaat het insnijden nog niet goed en ziet jou brood er net zo uit als mijn breekbroodjes, bestuif het brood voor de laatste rijs met tarwe of roggemeel en snijd het dan al in.

 

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad en dat geeft vaak een leuk resultaat, bijvoorbeeld veel kleine knipjes maar met een zacht deeg is het ook tricky om dat te doen voordat het brood de oven in gaat. Ik zal het een keer testen en laat het resultaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen