dinsdag 31 maart 2015

Chocolade makarons met oranjebloesemcrème


Vorige week had een goede vriendin en culi collega Annelène van Eindhoven heerlijke hartige makarons met kerrie gebakken. Door haar enthousiasme ben ik ook aan het bakken geslagen. Op de  foto 1 zie je het eerste resultaat. Nog niet helemaal perfect maar wel erg lekker. Inmiddels heb ik het recept iets aangepast en weet ik dat je de poedersuiker met het amandelmeel door een zeef fijne zeef moet wrijven en het beslag moet doorspatelen om mooie gladde makarons te krijgen (foto 2). 

(foto 1) (foto 2)

Voor ca. 33 kleine makarons (ø ca. 4 cm)
Voor het schuim:
90 g amandelmeel
135 g poedersuiker
1 el cacaopoeder
3 eiwitten
50 g (fijne) kristalsuiker
snufje zout

Voor de vulling:
1 eierdooier
7 g maïzena
¾ dl slagroom
100 g zachte boter
2-3 el poedersuiker
1-2 tl oranjebloesemwater (van Nadia en Merijn's SOUQ)
vloeibare oranje kleurstof (of geel en rood)
rasp van 1 sinaasappel
versgemalen peper


extra nodig: keukenmachine met garde, deegschraper, spuitzak met glad spuitmondje, bakpapier, mixer met garde

Zeef het amandelmeel met de poedersuiker en het cacaopoeder door een fijne zeef. Doe de eiwitten met de kristalsuiker en een snufje zout in de vetvrije kom van een keukenmachine en klop tot een dof glanzend en stijf eiwitschuim. Spatel het eiwit met een deegschraper in drie gedeelten door het amandelmengsel en haal spatel heen en weer door het beslag door totdat het in een dik lint van de schraper loopt (dit heet macaronnage en is een cruciaal punt want het beslag mag niet te dun worden anders loopt het teveel uit en krijg je platte makarons!). Doe het mengsel over in de spuitzak met glad mondje. Spuit het amandelbeslag op met bakpapier bekleed bakblikken. Spuit rondjes van ca. 2½ cm met tussenruimte van ca. 2 cm. Zet de bakblikken een paar maal met kracht op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen en laat ze ca. 30 minuten staan zodat de bovenkant kan drogen, zo krijgen de makarons tijdens het bakken het voor makarons zo typische rafelige randje.

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Bak de makarons ca. 12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze ca. 15 minuten op het blik afkoelen en schep ze daarna met een pannenkoekmes van het bakpapier en laat ze door en door afkoelen.

Roer intussen de dooier met de maïzena los. Verwarm de slagroom in een steelpan en roer het door het dooiermengsel. Verwarm alles op een heel laag vuur totdat het mengsel bindt. Doe het mengsel over in een schaaltje en laat in de koelkast snel afkoelen. Klop het afgekoelde mengsel met poedersuiker en oranjebloesemwater naar smaak, kleurstof naar wens, de sinaasappelrasp en peper naar smaak met de mixer met garde door de zachte boter. Klop tot een luchtig romig mengsel en doe het over in een spuitzak met klein spuitmondje. Spuit een toefje crème op de gladde kant van een makaron en druk er een andere tegenaan zodat de crème. Laat de crème op een koele plaats opstijven.

Tip
Is de crème iets te zacht leg de spuitzak dan 15 minuten in de koelkast.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten