vrijdag 17 april 2015

Testrapport van de Professionele KitchenAid 6,9 L Heavy Duty
Al enige tijd geleden kreeg ik van KitchenAid een van hun grotere keukenrobots te leen om hem te testen op functionaliteit en gebruiksgemak.

Nu heb ik al een kleine mixer/keukenrobot van KitchenAid dus had hoge verwachtingen van deze grotere machine met meer power en een grotere kom.

Allereerst maar eens de omschrijving zoals KitchenAid die geeft.

• Mooi afgerond professioneel design met in hoogte verstelbare kom, ideaal voor zware ladingen/gebruik en makkelijk schoon te maken.

• 6,9 l roestvrijstalen mengkom, mengt in een handomdraai grote hoeveelheden voedsel.

• 1,3 pk motor met hoog rendement en directe aandrijving, geruisloos en krachtig.

• Volledig metalen constructie, metalen precisietandwielen en metalen controleknoppen, stabiel geruisloos en duurzaam.

• Origineel planetair kneedsysteem, snel en grondig mengen.

• Eén hulpstukkennaaf, met een breed scala aan optionele accessoires/toebehoren.

Verder nog een lijstje met technische gegevens en de capaciteit van diverse ingrediënten. Zo kan de machine 2,2 kg bloem of 1,75 kg volkorenbloem in een keer verwerken. Volgens het lijstje kan hij ook 3,6 kg brooddeeg en wel 4,5 kg cakebeslag aan. Als we de beschrijving moeten geloven, een krachtpatser met flinke inhoud dus.


Aan de slag
Omdat het mij hoofdzakelijk gaat om een machine die meer deeg aan kan dan de hoeveelheid van 1 flink brood was ik in eerste instantie heel benieuwd hoe de machine zich houdt als ik er een flinke hoeveelheid brooddeeg in bereid.
Ik kan zeggen dat er inmiddels al deeg voor heel veel broden uitgerold is. En of ik nu deeg voor 1 of 5 broden van 650 g kneed, deze KitchenAid kan het met gemak aan. Zelfs tot 3600 g brooddeeg is inderdaad voor deze machine een peulenschil. Licht deeg zoals voor brioches of zwaarder zuurdesemdeeg ’t maakt niet uit want door de traploos verstelbare snelheid kun je het aantal omwentelingen per minuut eenvoudig opvoeren al gebruik ik voor mijn desembroden alleen stand 1 voor het mengen van de droge ingrediënten en voor het toevoegen van het water en kneed het deeg vervolgens, afhankelijk van de hoeveelheid, op stand 2 in zo’n 4-6 minuten tot een soepel deeg dat klaar is om te laten rijzen. Ook vulling door gerezen deeg kneden heb ik met succes geprobeerd. Ik deed het gerezen deeg terug in de kom (je kunt het deeg natuurlijk ook in de kom laten rijzen) en voegde de vulling toe. Vervolgens kneedde ik de vulling er met de deeghaak doorheen. Noten, gedroogd fruit, zaden ’t maakt niet uit. Zaak is dat je niet te lang kneed, zodra alles gemengd is neem je het deeg uit de kom, geef je het brood vorm en is het klaar voor de laatste rijs.

Cakebeslag
 Maar als je zo’n machine hebt staat test je toch ook de andere mogelijkheden. Iets heel anders is cakebeslag. Voor dit beslag heb ik eerst de zachte boter en de suiker met de garde romig geklopt, eieren kun je in één keer toevoegen en vervolgens samen met de boter en de suiker tot een luchtig mengsel kloppen. Als laatste meng je er, met de platte menghaak, de droge ingrediënten op middelmatige snelheid door. Het resultaat een mooie luchtige cake. Als je zou willen maak je in één keer beslag voor ca. 5 cakes, maar de hoeveelheid voor 1 cake geeft absoluut geen problemen.

Stevig taartdeeg
Zandtaartdeeg is een stevige deeg bereid met koude boter vraagt een andere manier van kneden met een ander hulpstuk. De platte menghaak is geschikt voor het mengen en kneden van normale tot dikke mengsel dus ook voor taartdeeg. Droge ingrediënten in de kom, in stukje gesneden koude boter en een eitje (of een gedeelte ervan) erop en kneden maar. Eerst langzaam om te mengen daarna de snelheid iets verhogen om een mooi deeg te krijgen. In korte tijd heb je het deeg klaar en omdat het maar kort bewerkt wordt blijft het mooi koel. En of je nu deeg voor 1 of 5 appeltaarten maakt het is voor de machine geen probleem. Ook kruimeldeeg maken gaat prima in deze machine. Alle ingrediënten in de kom, platte menghaak erin en kort op stand 2 mengen tot een kruimelig deeg.
 
En niet alleen cakebeslag en taartdeeg bereiden gaat zonder problemen ook beslag voor pannenkoeken, wafels en seizoenslekkernijen als oliebollen en appelflappenbeslag maak je in een handomdraai.

Licht en luchtig
Het opkloppen van eiwit heb ik uitgebreid getest. Op de traditionele wijze dus eiwit met de draadgarde in de kom van de machine los kloppen en vervolgens op stand 4 beetje bij beetje de suiker toevoegen en op stand 8-10 verder stijf en luchtig kloppen. Vanaf 2 eiwitten (à 60-70 g) geeft de machine een prima resultaat.
Maar je kunt ook de verse eiwitten en de suiker tegelijk in de kom doen en eerst op stand 4 mengen met de garde en vervolgens op hoge snelheid opkloppen. Dit geeft ook een mooi glanzend en luchtig eiwitschuim. Voor 1 eiwit is de kom te groot dan klopt het eiwit niet goed op maar grotere hoeveelheden, ik heb het tot 17 middelgrote eiwitten getest, gaat super. Vanzelfsprekend is een mooie luchtige botercrème maken ook zo gepiept met deze machine.

Met dezelfde garde klop je met gemak een liter slagroom mooi luchtig op, ’t is wel even opletten geblazen want dat gaat behoorlijk snel en voordat je het weet klop je te ver door. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een halve liter per keer opkloppen dan kun je het beter in de gaten houden en klop je de slagroom tocht een keer te ver door maak er dan eens een boter van.
Klop de room net zolang tot dat het vet en de wei zich scheidt en er klonten boter in de kom verschijnen (doe dit wel met de spatdeksel erop want door de hoge snelheid en het scheiden spat dit enorm). Doe de inhoud van de kom in een zeef en vang de wei op want dat kun je gebruiken om een sodabread mee te maken. Spoel de boter vervolgens onder koud stromend  water en spoel net zolang totdat het water helder is. Kneed de boter tijdens het spoelen goed door zodat alle melkeiwitten er goed uitgespoeld worden. Vervolgens laat je de boter goed uitlekken en kneed regelmatig om al het overtollige water te verwijderen. Kneed er tot slot een klein beetje zeezout door en bewaar de boter afgedekt in de koelkast. Neem de boter een half uur voor gebruik  uit de koelkast zodat hij wat zachter wordt. In deze boter kun je trouwens ook heel goed vlees bakken want hij spat niet!

Pureren
Eigenlijk gebruik ik voor het maken van aardappelpuree altijd een pureeknijper maar omdat in het bijgevoegde boekje stond dat je ook aardappels en groenten kon pureren heb ik dat natuurlijk ook getest. En tot mijn verbazing draaide de machine met de platte kneedhaak 3 kg kruimig kokende aardappelen in een mum van tijd tot een lekkere puree. Omdat er nog wat kleine stukjes aardappel in zaten heb ik bij een volgende keer testen de puree heel kort op stand 2 met de garde geklopt en het resultaat was een smakelijke smeuïge puree. 

Deze machine is met zijn 6.9 liter kom flink aan de maat maar toch klopt hij ook kleinere hoeveelheden goed op. Ook twee eiwitten of 200 ml slagroom klop je binnen afzienbare tijd luchtig op. Minder is door de grote kom niet mogelijk, dit gaat wel prima in de KitchenAid mixer/keukenrobot met de 4,8 liter kom.

Schoonmaken
Zowel de kom als de hulpstukken zijn inderdaad makkelijk schoon te maken, ze kunnen in de vaatwasser maar omdat je alleen de kom en een garde of haak vuil hebt was ik ze meestal met de hand af.

Krachtpatser
De KitchenAid 6,9 L heavy duty mixer/keukenrobot doet zijn naam werkelijk eer aan. De 6.9 liter kom maakt de machine geschikt voor het grotere werk. Met gemak kneed hij tot 3600 g deeg en ook voor luchtig beslag en het opkloppen van eiwit en slagroom is het een prima machine. Het fijne is dat de snelheid traploos te verhogen is en daardoor kun je de snelheid langzaam opbouwen en heb je geen last van bijvoorbeeld meel dat uit de kom opstuift of rondspattend beslag. Helemaal geruisloos is de machine niet maar het is ook niet zo dat hij veel lawaai maakt, je hoort hem draaien, kloppen of kneden.
Doordat de kom groot is, is de machine niet geschikt voor hele kleine hoeveelheden, dat is de afweging die je moet maken, waar wil je hem voor gebruiken? Ben je meer van afentoe één brood, cake of taart bakken dan raad ik je een kleinere KitchenAid aan maar voor het grotere werk is de heavy duty echt een aanwinst in je keuken!

Het fijne van alle KitcheAid keukenrobots is dat er ook nog allerlei handige opzetstukken te koop zijn. Zo is er onder andere een pastaroller, een pastapers, een worstvulapparaat, een raviolimaker en een graanmolen te koop. Ook is de machine uit te breiden met een foodprocessorhulpstuk waarmee je kunt schaven, snijden en raspen te koop.

De KitchenAid 6.9 L HEAVY DUTY Mixer/Keukenrobot met in hoogte verstelbare kom (5KSM7591X) is verkrijgbaar in 10 kleuren en de adviesprijs is vanaf 899 euro.

1 opmerking:

  1. Hoi Marijke,

    Wij zijn ook op zoek naar een keukenmachine. In je blog april 2014 schrijf je dat de Bosch Maxxum beter is dan de kitchenaid die je had. Deze blog van een nieuw apparaat van kitchenaid is wel goed. Welke keuze zou je maken als je nu zo'n machine moet kopen. (wij bakken ook veel brood)

    BeantwoordenVerwijderen