zondag 23 december 2012

Kerststol


Met een zelfgemaakt extra gevulde kerstbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in. Ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met boter en bestuif met poedersuiker.


Voor 1 stol

1 citroen
550 g tarwebloem + extra om uit te rollen
10 g zout
50 g verse gist
2 dl lauwe melk
125 g boter
100 g witte basterdsuiker
1 scharrelei (S)
200 g krenten
200 g gele rozijnen
150 g gedroogde cranberry's
50 g sukadestukjes
300 g amandelspijs
poedersuiker

Extra nodig: mixer met deeghaken en bakpapier

Bereiding:
Boen de citroen schoon onder stromend water en rasp de gele schil dun af. Doe 500 g van de bloem in een kom en roer er het zout door. Maak een kuiltje in het midden en verkruimel de gist erboven. Schenk er een beetje van de melk bij en roer totdat de gist opgelost is. Roer een beetje van de bloem mee zodat een dik papje ontstaat. Laat het 15 minuten staan. Smelt intussen 100 g van de boter en laat hem afkoelen. Voeg de rest van de lauwe melk, de suiker, de boter, het losgeklopte ei en de citroenrasp aan de bloem toe en kneed er met de mixer een soepel deeg van. Wanneer het deeg te plakkerig is voeg je nog wat extra bloem toe. Laat het deeg afgedekt met een stuk huishoudfolie op een tochtvrije warme plaats ± 60 minuten rijzen. Voeg de krenten, rozijnen, cranberry's en de sukade toe en kneed alles goed door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Vorm van het amandelspijs een rol ± 2 cm korter dan de deeglap. 
Bestrijk het deeg met water en leg de rol op het deeg. Vouw een zijde van het deeg over de spijsrol heen en druk het vast. Zorg ervoor dat het onderste gedeelte van het deeg iets uitsteekt. Leg de stol op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het afgedekt met een vochtige doek ± 40 minuten rijzen. Verhit intussen de oven voor tot 180 °C. Bak de stol in de voorverwarmde oven in ± 35 minuten lichtbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen. Smelt de rest van de boter en bestrijk het afgekoelde brood ermee. Bestuif het brood dik met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 30 minuten, ± 100 minuten rijzen en ± 40 minuten oventijd

Variatietips
• Geen verse gist in huis gebruik dan een zakje gedroogde gist.
• Voor de vulling kun je ook een gedeelte vervangen (niet meer dan de helft) door grof gehakt ongezouten noten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten