dinsdag 18 december 2012

Kerstkroon


Deze rijk gevulde vruchtencake bak ik elk jaar ongeveer een week voor Kerst. De keuken geurt heerlijk naar specerijen en whiskey en het is moeilijk om hem niet direct aan te snijden. Maar dat gebeurt dus niet! We bewaren hem tot kerst, dan heeft hij alle tijd om op smaak te komen. Want dan is hij nog lekkerder. Ik bewaar hem wel onder een stolp anders droogt de cake teveel uit.

175 g boter
175 g gele basterdsuiker
3 eieren
175 g bloem
zout
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1/2 theelepel gemalen piment
175 g gedroogde vijgen, gehakt
175 g rozijnen
175 g gedroogde cranberry's
50 g stemgember, in stukjes
50 g blanke amandelen, grof gehakt
50 g pecannoten, grof gehakt
50 g pistachenoten, grof gehakt
rasp van 1 limoen
6 eetlepels whisky

Voor de garnering:
4 eetlepels abrikozenjam
1 theelepel citroensap
100 g gemengde gedroogde vruchten
50 g ongezouten noten

Extra nodig: rijstrand (ΓΈ 24 cm) of tulbandvorm (inhoud minimaal 2 l)

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Roer de boter met de gele basterdsuiker licht en romig. Voeg, een voor een, de eieren toe en klop na elk ei het beslag goed door. Spatel de gezeefde bloem met een snufje zout, de bakpoeder, de kaneel, de kruidnagel en de piment door het beslag. Voeg de vijgen, de rozijnen, de cranberry's, de gember, de amandelen, de pecan- en pistachenoten, de limoenrasp en de whisky toe en spatel het door het beslag. Doe het mengsel over in een ingevette en dun met bloem bestoven rijstrand of tulbandvorm en bak de cake in een voorverwarmde oven in ca. 1 uur gaar.

Voor de garnering:
Kook  de jam met het citroensap en 1 eetlepel water 1 minuut en roer het door een zeef. Bestrijk de cake met wat van het mengsel en schep de rest door de gemengde gedroogde vruchten en de noten. Verdeel het over de cake.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten