maandag 26 november 2012

Speculaasbrokken


Nog even en dan is het pakjesavond. Deze avond, en de periode ervoor, gaat gepaard met heerlijk verslavend sinterklaassnoepgoed. Pepernoten, kruidnoten, speculaasbrokken, gevulde speculaas, marsepein en borstplaat. Zoet maar erg lekker. Vanaf vandaag tot 5 december plaats ik een aantal sinterklaasrecepten op het blog. Startend met speculaasbrokken, als je vandaag het deeg maakt en morgen bakt dan halen waarschijnlijk ze 5 december vast niet, dus ik bak morgen een dubbele hoeveelheid.


voor ± 500 g

200 g zelfrijzend bakmeel
125 g bruine basterdsuiker
1-2 eetlepels speculaaskruiden
zout
150 g koude boter
1-2 eetlepels melk
blanke amandelen
extra nodig: bakpapier of bakmatje, deegrol

Bereiding: Schep in een kom het bakmeel met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout door elkaar. Snijd de boter in stukken, schep ze door het meelmengsel en snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg 1 eetlepel van de melk toe en kneed het geheel met koele hand snel tot een samenhangende bal.

Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten, maar liefst een dag, rusten en op smaak komen op een koele plaats. Verwarm de oven voor op 175 °C.

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ± 1 cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. Snijd het deeg lichtjes in zodat er ± 12 stukjes ontstaan en de koek na het bakken mooi breekt, druk de amandelen in de vierkantjes en bestrijk met melk. Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar.

Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen. Breek de speculaas in stukken.

weetje
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar kopen of zelf mixen. Neem bijvoorbeeld 25 g kaneelpoeder, 5 g geraspte nootmuskaat, 5 g gemalen kruidnagels, 3 g staartpeper, 5 g gemberpoeder en 2 g kardemompoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten