dinsdag 13 november 2012

Ananas-kokostaart


Afgelopen weekend werd mij gevraagd een taart te maken om te serveren na een rijsttafel. Omdat ik toch een beetje bij de rijsttafel wilde blijven heb ik deze variant verzonnen. Mijn hoeveelheid was enorm (zo'n 4 kg taart) dit kleine taartje is voldoende om bij de koffie te serveren aan 10-12 gasten. Of serveer kleinere puntjes warme taart met een bolletje citroen(gras)ijs als dessert.


Voor 10-12 punten
Bereidingstijd: ± 30 minuten  Wachttijd ± 30 minuten Oventijd ± 35 minuten

200 g bloem + extra om uit te rollen
zout
135 g kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 g koude boter, in stukjes
1 ei (M), losgeklopt
1 blik ananasstukjes, uitgelekt (of 300 g in stukjes gesneden verse ananas)
60 g gemalen kokos
rasp en sap van 1/2 limoen
50 g paranoten, grof gehakt
½ theelepels gemalen koriander 
½ theelepel gemalen kaneel
3 speculaasjes
Extra nodig:  lage taartvorm ø 22 cm, bakpapier

Kneed in een keukenmachine of met koele hand de bloem met snufje zout, 80 g van de suiker, de vanillesuiker, de boter en het ei tot een soepel deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het in koelkast 30 minuten opstijven. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schep de ananas met de kokos, de limoenrasp en het sap, de noten, 30 g suiker en de koriander en kaneel door elkaar. Doe de speculaasjes in boterhamzakje en rol ze met een deegroller tot kruim. Neem 175 g van het deeg en rol de rest uit tot een ronde lap (ø ± 27 cm) en bekleed de met bakpapier beklede vorm ermee. Strooi de speculaas over de bodem. Verdeel het appelmengsel erover. Rol de rest van deeg op met bloem bestoven werkvlak uit en snijd het in repen. Leg ze kruiselings op appelvulling en druk de randen goed aan. Bak de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven. Neem hem uit de oven, strooi de rest van de suiker over de repen en bak de taart in nog ± 15 minuten lichtbruin en gaar. 

Tips
• Rol het deeg voor de bodem uit op de uitgeknipte cirkel van bakpapier. Dan kun je het deeg makkelijker (zonder dat het scheurt) opnemen en in de vorm leggen. 

• Ook erg lekker: met citroengeraniumijs waarvan het recept op mijn Facebookpagina staat 
https://www.facebook.com/groups/191432277654544/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten