zaterdag 24 november 2012

Sinterklaasbrood


Om een beetje in de stemming te komen vandaag een desembrood met een snufje sinterklaas ingrediënten gebakken. Het smaakt heerlijk met een lik (gezouten) boter of verse geitenkaas. Vanzelfsprekend kun je dit brood ook van gistdeeg maken (zie tip).


300 g Frans tarwebloem type 65 + extra om te bestuiven
30 g roggemeel
6-7 g zout
140 g Frans moederdeeg
± 200 ml lauwwarm water
60 g blanke amandelen
rasp van 1 sinaasappel
½-1 theelepel speculaaskruiden
2-3 eetlepels amandelschaafsel
extra nodig: bakplaat, dikke linnen doek ter grootte van de bakplaat, bubbeltjesplastic ter grootte van de bakplaat, bakmatje

Meng de bloem met het roggemeel en het zout. Voeg het moederdeeg toe en beetje bij beetje het water. Kneed alles toe een soepel en stevig deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt met huishoudfolie 2 uur op een warme plaats (of in een rijskastje) rijzen.

Hak intussen de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan lichtbruin. Schud ze op keukenpapier.

Bestuif het werkvlak met bloem en doe het deeg over op het werkvlak. Kneed het deeg goed door en neem er ± 140 g af. Doe het in een schaaltje en bewaar het afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voor de volgende keer.

Kneed de gehakte amandelen met de sinaasappelrasp en de speculaaskruiden door het deeg.

Druk het deeg uit tot een grove driehoek en rol het vanaf de breedste zijde op en vorm er een puntig brood van. Druk de randen goed vast. Leg de doek op de bakplaat en bestuif hem met bloem. Leg het broodje met de naad naar beneden erop en dek het af met het bubbeltjesplastic. Laat het broodje op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.

Laat het deeg als je het in een rijskast laat rijzen in 30 minuten iets afkoelen. Bestuif het broodje met bloem en dek het af met het plastic. Vouw de randen van de doek er overheen en zet het ± 12 uur in de koelkast.

Neem de bakplaat uit de koelkast en doe het brood over op een met een bakmatje beklede bakplaat. Snijd het broodje met een scherp mesje op 3 plaatsen schuin in, bestrijk het met water, bestrooi met anandelschaafsel en dek het af met bubbeltjesplastic. Verwarm de oven voor tot 225 °C boven en onderwarmte. Zet het brood in de oven en schenk een beetje water op de bodem van de oven (of in een ovenvast schaaltje) zodat er stoom ontstaat (op gebruik een plantensproeier en sproei ± 3x achter elkaar wat water in de oven). Sluit de oven snel en bak het brood in ± 40 minuten lichtbruin en gaar. Het brood klinkt hol als je erop klopt. Laat het op een rooster afkoelen.

Tip
Sinterklaasbrood met gist
Verkruimel 15 g gist  meng met ½ theelepel suiker en een beetje van het water tot een papje of gebruik 5 g droge gistkorrels. Kneed het deeg zoals beschreven in het recept maar voeg in plaats van het moederdeeg het gistpapje toe. Laat het deeg afgedekt 30-40 minuten op een warme plek rijzen. Sla het deeg terug en kneed er de rest van de ingrediënten door. Rol het deeg op en leg het in een ingevette vorm, laat het afgedekt met bubbelplastic nog ± 1 uur op een warme plaats rijzen. Bestrijk het brood met water en strooi het amandelschaafsel erover. Bak het brood zoals boven beschreven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten