vrijdag 25 mei 2012

Ook oud brood is lekker!


Omdat er nog steeds veel levensmiddelen in de vuilnisbak belanden vandaag eens een recept waarin oud brood verwerkt wordt. Er zijn legio mogelijkheden voor oud brood. Je kunt er croutons van maken, wentelteefjes van bakken of tosti’s mee maken maar ook als taartbodem is oud brood een prima alternatief en bovendien heel makkelijk in gebruik. Ik had nog wat brood over van een fotoshoot, Oer origine, een brood zo groot als een voetbal dus daar snijd je flinke boterhammen van. Ideaal om de bodem van een grote taartvorm mee te bekleden. Samen met groenten die ik nog in de koelkast had liggen werd het een heerlijke taart en lieten we het ons in het avondzonnetje heerlijke smaken!


Hartige broodtaart

Voor 4-6 personen

6 Oer origine boterhammen (maar het kan natuurlijk met elke broodsoort)
30 g gezouten zachte boter
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels groene pesto
een flinke scheut kookroom
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
50 g gerapte Parmezaanse kaas
versgemalen peper, zout
± 75 g geraspte belegen boerenkaas
extra nodig: lage taartvorm ø 30 cm, bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. 
Snijd de korstjes van de boterhammen. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en de randen goed in met boter. Verdeel de boterhammen over de bodem en zorg ervoor dat de randen van de vorm ook bedekt zijn. Druk het brood goed aan. Het komt weer omhoog maar dat is niet erg.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de Chinese kool in dunne repen en was hem. Laat de groente goed uitlekken.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook goudgeel en glazig. Voeg de Chinese kool toe en bak hem in ± 7 minuten beetgaar.
Neem de pan van het vuur en schep er de pesto, de kookroom, de kruiden en de helft van de Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel het mengsel over het brood in de vorm en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en de belegen kaas. Bak de broodtaart in ± 25 minuten in de voorverwarmde oven af. Lekker bij op de barbecue geroosterde merquez, lamsworstjes of hamburger.


Variatietips

Door te variëren met de vulling kun je telkens weer een andere taart maken.
Kijk wat je op voorraad hebt en experimenteer!
• Vervang de Chinese kool eens door paprika en courgette, maar ook met prei, paddenstoelen, taugé en zelfs met zuurkool kun je een lekker taartje maken.
• Of gebruik aubergine met tomaat (wel de zaadjes uit de tomaten verwijderen anders wordt de vulling te nat).
• De groene pesto kun je vervangen door tomatenpesto, tapenade of tomatenpuree.
• Of maak een Indonesische taart en vervang de pesto door pindakaas en voeg een beetje sambal, komijn en koriander toe.  

2 opmerkingen:

  1. Geweldig recept! Heb vandaag deze taart gemaakt,met zuurdesembrood. Als groenten spitskool + een prei. De kookroom vervangen voor magere yoghurt en alle kaas vervangen voor een zakje 20+ geraspte kaas. Mega lekker! Onze puber heeft zelfs 2 x opgeschept. Voor herhaling vatbaar. Gaan we vaker eten.

    Groetjes en bedankt!
    Charlotte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Charlotte, dank je wel voor je leuke berichtje, fijn te horen dat ik ook pubers van mijn recepten genieten. Enne leuke variatie!

    BeantwoordenVerwijderen