vrijdag 11 mei 2012

Home Made Zomer


De fans van de Home Made kookboeken van Yvette van Boven zaten er vast met smart op te wachten maar nu ligt Home Made Zomer dan toch eindelijk in de winkels. Wederom een geweldig kookboek waarin de passie voor het koken van de pagina’s afspat. Niet voor niets zijn de andere twee Home Made boeken een groot succes, werden ze vertaald in het engels, duits en frans en liggen ze in boekwinkels overal ter wereld. Yvette kookt met liefde en die deelt ze graag met iedereen. In dit zomerse kookboek vind je smakelijke gerechten bereid met zomerse ingrediĆ«nten, lekkers van de  BBQ, sprankelende cocktails en spannende toetjes maar ook lekkere hapjes voor bij de thee, voorafjes en ontbijt, brunch en lunchgerechten. Ook voor dit boek verzorgde Yvette alles zelf, van vormgeving tot de illustraties en de gerechten bereiden voor fotografie. Haar man, fotograaf Oof Verschuren, maakte alle foto’s. Nu het boek in de winkel ligt kunnen zij beide genieten van een welverdiende mooie lange zomer. Home Made Zomer kost € 24,95, ISBN 978 90 5956 420 6.
Ik geef jullie alvast een voorproefje, dit decoratieve brood smaakt niet alleen erg lekker het ziet er ook nog eens prachtig uit, ’t is bijna zonde om het op te eten!

Fougasse met spekjes en olijven
Voor 1 hartig brood
15 g gedroogde gist (of 2 zakjes)
300 ml lauw water
500 g (harde) bloem
1 eetlepel zout
3 eetlepels olijfolie
15 g spekblokjes
100 g zwarte olijven zonder pit, in ringetjes
een handvol kruiden: rozemarijn, tijm, wat je maar voor handen hebt, fijngehakt

Laat de gist in ± 3 eetlepels water weken. Meng de bloem met de gist, het zout, de rest van het water en de olie. Kneed tot een bol stevig deeg. Til de bol deeg uit de kom en kneed het verder op het aanrecht, lang, wel een minuut of 10, tot een mooi stevig deeg dat niet plakt.
Bak intussen de spekjes in een koekenpan op een zacht vuur zodat je geen extra vet nodig hebt. Laat ze iets afkoelen en kneed ze dan met de olijven en de kruiden door het deeg. Verdeel het deeg in 2 of meer gelijke delen of bak 1 groot brood.
Leg het deeg onder een theedoek en laat het op een warme plaats 1½ uur rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Rol het deeg uit op de aanrecht tot ene langwerpige plak van 2 cm dik. Maak met een mesje 6 schuine inkepingen en een rechte bovenin. Een fougasse ziet eruit als een blad van een grote plant. Je kan het brood desgewenst nu ook bestrijken met wat olijfolie en bestrooien met wat grof zeezout of met kaas. Bak de fougasse in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten knapperig en bruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten