vrijdag 27 april 2012

Geboortekoekjes voor Kai


Deze koekjes heb ik van de week gemaakt ter ere van de geboorte van onze eerste kleinkind. Als trotse oma wilde ik eens iets anders dan de traditionele beschuit met muisjes, al smaken die natuurlijk ook best lekker. Het werden dus koekjes in de vorm van een auto en een hond. Insiders weten wel waarom!

Voor ± 36 koekjes

300 g (biologische) tarwebloem + bloem om te bestuiven
100 g witte basterdsuiker
mespunt zout
200 g koude (biologische) roomboter
½ ei, losgeklopt
1 pakje blauwe en witte muisjes (roze en witte kunnen natuurlijk ook)

Extra nodig: deegroller, uitsteekvormpjes, bakplaten, bakpapier

Bereiding:
Meng de bloem met de suiker en het zout. Wrijf de klontjes goed uit de suiker. Snijd de boter in blokjes en voeg ze met het ei aan het bloemmengsel toe. Kneed alles tot een soepel deeg. Kneed niet te lang anders wordt het deeg te zacht en plakt het erg bij het uitrollen en uitsteken. 

Verdeel het deeg in 2 porties en vorm er ballen van. Rol een bal op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ± ¾ cm dik en druk er koekjes uit. Bestrijk de koekjes met een beetje koud water. Strooi de helft van de muisjes op een plat bord en schuif ze zo goed mogelijk tegen elkaar aan. Druk stuk voor stuk de koekjes in de muisjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Veeg telkens de muisjes bij elkaar. Kneed de restjes deeg weer tot een bal en rol opnieuw uit en druk er koekjes uit. Ga door tot al het deeg is opgebruikt. 

Schuif de bakplaat als hij vol is even in de diepvries zodat de koekjes op kunnen stijven en ze tijdens het bakken hun vorm behouden. Verwarm intussen de oven (hete lucht) voor tot 175 °C. Neem de bakplaat na 10 minuten uit de diepvries en van de koekjes in 10 - 12 minuten lichtbruin en gaar. Verwerk de andere bal op dezelfde manier. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + oventijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten