vrijdag 6 april 2012

Paasstol


Met dit zelfgemaakt extra gevulde paasbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in. Ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.


Voor 1 stol

1 citroen
500 g wit speltmeel + extra om uit te rollen
10 g zout
1 portie Frans moederdeeg (zie blog van 19 augustus 2011)
2 dl lauw water
75 g boter
50 g witte basterdsuiker
3 theelepels kaneelpoeder
100 g krenten
100 g gele rozijnen
100 g grof gehakte cranberry’s
100 g grof gehakte noten naar keuze
1 pakje amandelspijs à 300 g
poedersuiker

Extra nodig: mixer met deeghaken en bakpapier

Bereiding:
Meng het moederdeeg met 1 dl van het water tot een papje. Voeg de het speltmeel, het zout en de rest van het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. 
Laat het afgedekt met huishoudfolie minimaal 3 uur rijzen. Boen de citroen schoon onder stromend water en rasp de gele schil dun af. Smelt 75 g van de boter en laat hem afkoelen.

Voeg de afgekoelde boter met de citroenrasp, de basterdsuiker, het kaneelpoeder, de krenten, rozijnen, cranberry’s en de noten toe en kneed alles goed door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Vorm van het amandelspijs een rol ± 2 cm korter dan de deeglap. Leg de rol op het deeg. Vouw een zijde van het deeg over de spijsrol heen, rol het deeg op en druk het vast. 

Leg de stol op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het afgedekt met een huishoudfolie ± 2 uur  rijzen. Verhit intussen de oven voor tot 200 °C. Bak de stol in de voorverwarmde oven in ± 40 minuten lichtbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen. Smelt de rest van de boter en bestrijk het afgekoelde brood ermee. Wacht 15 minuten en bestuif het brood dik met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 30 minuten, ± 4 uur rijzen en ± 40 minuten oventijd

2 opmerkingen: