vrijdag 2 maart 2012

Olijvenbrood met oregano


Vandaag is het weer broodjesbakdag! Het resultaat: één ‘gewoon’ broodje gemaakt van waldkorn en speltmeel en twee olijvenbroodjes: één neem ik zo meer voor een vriendin en de andere zal morgen heerlijk smaken bij de uiensoep!


1 portie Frans moederdeeg van licht deeg à ± 175 g op kamertemperatuur
± 300 ml lauwwarm water
300 g wit speltmeel of tarwebloem (of een combinatie van deze twee)
tarwebloem om te bestuiven
200 g volkorenmeel
± 7 g zout
75 g groene olijven zonder pit (op water)
½ eetlepel gedroogde oregano
zoutflakes
extra nodig: ingevette bakplaat

Roer het moederdeeg met ± 1 dl lauwwarm water los. Voeg beide meelsoorten, het zout en de rest van het water toe. Kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats of in een rijskastje ± 3 uur rijzen. Hak intussen de olijven grof en dep ze goed droog met keukenpapier.

Sla het deeg terug en kneed het nogmaals goed door. Neem er ± 175 g deeg af en bewaar het in de koelkast, in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie, voor de volgende keer. Druk het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel er de olijven en de oregano over over. Kneed alles door elkaar. Vorm twee ballen van het deeg, leg ze op de ingevette bakplaat en dek ze af met huishoudfolie. Laat het brood minimaal 2 uur rijzen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bestrijk de broodjes met water en bestrooi met zoutflakes. Snijd ze met een hobbymesje kruiselings in. Bak de broodjes in 25-30 minuten in de voorverwarmde oven af (het brood moet hol klinken als je op de onderzijde klopt). Laat ze op een rooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 5 uur rijstijd en ± 30 minuten oventijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten