zaterdag 4 februari 2012

Vijgennotenbrood met kaneel en sinaasappel


Ik kreeg van vrienden een kilo gedroogde vijgen. Daar ben ik dol op dus knabbel ik regelmatig een vijgje weg maar ik verwerk ze ook in verschillende gerechten. Gisteren twee heerlijke vijgennotenbroodjes gebakken. Ze zijn zo mooi geworden dat ik er een meeneem voor een vriendin, leuk ingepakt wordt het een bijzonder home made cadeautje!


Vijgennotenbroodjes met een vleugje kaneel en sinaasappel
Voor 2 broodjes

1 portie Frans moederdeeg van lichtdeeg à ± 175 g op kamertemperatuur
± 300 ml lauwwarm water
250 g wit speltmeel of tarwebloem (of een combinatie van deze twee)
tarwebloem om te bestuiven
250 g volkorenmeel
± 7 g zout
175 g gedroogde vijgen
50 g paranoten
1 theelepel kaneelpoeder
rasp van 1 sinaasappel
extra nodig: bakpapier + bakplaat

Roer het moederdeeg met ± 1 dl lauwwarm water los. Voeg beide meelsoorten, het zout en de rest van het water toe. Kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats of in een rijskastje ± 3 uur rijzen. Snijd intussen het harde steeltje van de vijgen en snijd de vijgen in stukjes. Hak de noten grof.
Sla het deeg terug en kneed het nogmaals goed door. Neem er ± 175 g deeg af en bewaar het in de koelkast, in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie, voor de volgende keer. Druk de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel er de vijgen, de noten, het kaneelpoeder en de sinaasappelrasp over. Kneed alles goed door elkaar. Vorm twee ballen van het deeg, leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik, snijd in elk broodje met een hobbymesje een kruis en dek ze af met huishoudfolie. Laat het brood minimaal 2 uur rijzen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak de broodjes in 25-30 minuten in de voorverwarmde oven af. Het brood moet hol klinken als je op de onderzijde klopt. Laat ze op een rooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 5 uur rijstijd en ± 30 minuten oventijd

1 opmerking:

  1. Hi Marijke,

    Ziet er smakelijk en ik zo best bij je vriendenkring willen horen. Zulke kadotjes 'gezonde' krijg je niet elke dag.

    BeantwoordenVerwijderen