donderdag 22 september 2011

De smaak van Ierland


Door mijn korte trip naar Ierland weet ik het zeker, Ierland dat smaakt naar meer! Niet alleen het land maar ook de mensen en al het moois dat het land te bieden heeft op culinair gebied maakt dat ik zeker terug wil keren om op zoek te gaan naar nog meer leuke en lekkere adresjes.

Ik proefte heerlijke Whiskeys, mooie kaasjes, verrukkelijk vlees en bijzonder smakelijk sodabread. 

Tussendoor werd de reis opgeluisterd met lekkere lunches en diners en konden we onder andere genieten van de gastvrije onthalen van Brain Quinn van Locke’s Old Killbeggan Distillery, Breda Maher van Cooleeney farm, William Drohan met zijn Schotse Blackface schapen, de slagerij van McGrath, The Cliffhouse Hotel, Waterford Castle en Ballymaloe House en Cookery School.  De komende blogs zullen dan ook gaan over de culinaire geneugten van Ierland. 
Ballymaloe House

Om in de stemming te komen eerst maar eens een recept van Irish soda bread. Ik gebruik een recept uit het fantastische boek van Darina Allen, Forgotten skills of cooking dat eigenlijk bij iedereen die van lekker en natuurlijk eten houdt op het aanrecht zou moeten liggen. 

Wit soda bread
  
450 g (ongebleekte) tarwebloem + extra om te bestuiven
1 volle theelepel zout
1 volle theelepel bicarbonate of soda
400 ml zure melk of karnemelk*
Verwarm de oven voor tot 230 °C. Meng de droge ingrediĆ«nten in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er het grootste gedeelte van de zure melk of karnemelk in. Houd de kom vast met een hand en meng met de andere hand de bloem door de zure melk of karnemelk. Voeg zonodig meer zure melk of karnemelk toe. Het deeg moet zacht van zijn en niet te nat en plakkerig. Als het deeg goed samenhangt doe het dan over op een met bloem bestoven werkvlak. Was en droog je handen dan is het deeg makkelijker te verwerken. Vorm er een samenhangend deeg van en vouw het voorzichtig om.
Vorm er een 2½ hoge cirkel van en snijd met een scherp mes een diep kruis in het deeg. Volgens het Ierse bijgeloof kunnen de elfjes er nu uit. Laat de snedes over de randen van het brood heenlopen. Bak het brood 15 minuten, verlaag de temperatuur vervolgens naar 200 °C en bak het brood in ± 30 minuten af. 
* Vroeger was karnemelk het overblijfsel van het maken van boter. Tegenwoordig wordt karnemelk echter fabrieksmatig gemaakt. Deze karnemelk smaakt bij lange na niet zoals de originele karnemelk maar kan goed gebruikt worden.
De zure melk die Darina noemt in haar recept is rauwe melk die op keukentemperatuur verzuurd is. Kun je aan rauwe ongepasteuriseerde melk komen dan is het leuk om een keer te proberen. Laat de melk, afgedekt met een schoon doekje staan. De melk verzuurd, afhankelijk van de temperatuur in 2-3 dagen. Je kunt ook van gepasteuriseerde melk zure melk maken. Doe hiervoor 450 ml volle melk met 2 eetlepels natuurazijn of citroensap in een kom en laat de melk 15 minuten op kamertemperatuur staan. De melk begint dan klonterig te worden. Roer goed door en zet de melk tot gebruik in de koelkast. 
  Ik begrijp trouwens nu wat er met 'cake bread' bedoeld wordt. Smaakt ook zonder wat zalig! Maar met lekkere boter en zwarte bessenjam een feestje!

4 opmerkingen:

  1. jeetje, wat een leuke reis.Mag ik de volgende keer met je mee?
    Jacques Hermus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marijke, lees ik nu echt dat Hermus alles al vergeten is? Overigens krijg je nu duizend vragen naar wat bakingsoda nu eigenlijk is en waar je het kan kopen, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. bicarbonate of soda kun je onder de naam zuiveringszout kopen bij de drogist!

    BeantwoordenVerwijderen