vrijdag 23 september 2011

Pizzaatje?


Jippie eindelijk mooi weer dus morgen een uurtje of wat pikken in de tuin, per slot van rekening moet die straks ook helemaal winterklaar zijn...

In de tuin werken heeft meestal als resultaat dat we tegen de avond geen zin hebben om uitgebreid te koken. Meestal bestaat de maaltijd dan uit lekkere kaasjes, brood en een glas wijn of een gevulde soep. Niks mis mee natuurlijk maar vandaag ga ik het anders aanpakken. Ik heb inmiddels weer een hele bak moederdeeg staan dus waarom niet gebruiken voor een lekkere home made pizza om die morgen in het zonnetje uit het vuistje op te eten.

Pizza met Coeur de Boef en geitenkaas
Voor 1 plaatpizza 

Voor het deeg:
250 g biologisch wit of ongebleekt tarwebloem
1 theelepel zout
1 eetlepel gedroogde oregano of Italiaanse kruiden
100 g vloeibare starter
± 125 ml lauwwarm water

Voor de topping:
3 eetlepels olijfolie
2 uien, in partjes
2 paprika’s naar keuze, in stukjes
250 g champignons, in plakjes
versgemalen peper, zout
½ potje biologische tomatenpuree à 200 g
150 g salami
2-3 Coeur de Boef tomaten*, in plakken
100 g verse geitenkaas, verkruimeld
6 eetlepels fijngesneden verse basilicum

extra nodig: bakplaat 30x40 cm

Meng de bloem met het zout en de oregano in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er de starter en een gedeelte van het water in. Roer alles met een spatel goed door elkaar en voeg zonodig de rest van het water toe. Kneed alles toe een soepel niet plakkerig deeg en laat het afgedekt met huishoudfolie in 2-3 uur op een warme plaats rijzen. Kneed het deeg nogmaals door. Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht. Doe het over op het met bakpapier beklede bakplaat en laat het deeg afgedekt met huishoudfolie in ± 1 uur rijzen.
Bereid intussen de topping. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui in 5 minuten goudgeel en glazig. Voeg de paprika toe en bak 5 minuten mee. Schep de champignons erdoor en bak alles nog 5 minuten op een hoog vuur. Breng op zout met peper en laat het afkoelen, giet eventueel overtollig vocht eraf.
Bestrijk het deeg met de tomatenpuree en verdeel de salami erover. Schep de gebakken groenten erop. Verdeel de tomaatplakken en de kaas erover en bestrooi de tomaat met een beetje peper en zout. Bak de pizza in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin en gaar. Snijd de pizza in stukken en bestrooi met de basilicum. Hij smaakt ook lauwwarm erg lekker.

Pizza over?
Je kunt de stukken goed invriezen, verpak de stukken los van elkaar. Goed verpakt blijven ze minstens een maand goed.

* De Coeur de Boef is een tomaat met een bijzonder uiterlijk en smaak. Zelfs als ze nog een beetje groen zijn kun je ze eten. Maar ik vind ze het lekkerste als ze helemaal rood en een beetje zacht zijn. De tomaten wegen per stuk zo’n 200 gram en soms zelfs nog meer dus met één tomaat kun je al een flink stuk pizza beleggen. Ze liggen regelmatig op markten. Laatst zag ik ze zelfs liggen bij de Lidl en zoals het deze supermarkt betaamt nog betaalbaar ook! Maar je kunt ze ook zelf telen, gewoon op je balkonnetje in een ruime pot met goede aarde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten