dinsdag 30 juni 2015

Granola zelf maken


Granola zelf maken is zo eenvoudig en zoveel lekkerder en goedkoper dan de kant en klaar gekochte granola’s. ’t Is een van mijn favoriete ontbijtjes. Met vers fruit (nu met aardbeien natuurlijk) en kwark of yoghurt en een glas versgeperst sinaasappelsap een goede start van de dag!
Ik neem bij voorkeur biologische ingrediënten en met onderstaande hoeveelheid maak ik zo’n 800 gram granola. Deze keer maak ik granola met hazelnoten, amandelen, havermout, pitten en cranbarries maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren. Granola is ook heel geschikt om restjes noten, zaden, pitten en gedroogd fruit op te maken. Je kunt zelfgemaakte granola ongeveer 2 weken op een donkere plaats in en goed afsluitbare pot bewaren.

Granola
Bereidingstijd: ± 35 minuten + afkoelen

95 g hazelnoten met vlies
75 g amandelen (met of zonder vlies)
150 g havermout
55 g geraspte kokos
50 g pompoenpitten
50 g zonnepitten
4 el honing *
4 el zonnebloemolie
100 g gedroogde cranberries
50 g gedroogde fruitmix (gojibes, incabes, moerbei en cranberry)

Verwarm de oven tot 170 °C. Hak de hazelnoten en de amandelen grof. Schep alle ingrediënten, op de cranberries na, goed door elkaar. Verdeel ze over een met een bakmatje beklede braadslede en bak de granola in ± 25 minuten goudbruin en krokant. Schep tussentijds driemaal om. Neem de braadslede uit de oven en schep de cranberries en de fruitmix erdoor. Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare pot.
* Gebruik altijd onbewerkte en onverhitte honing, deze is veel smakelijker dan de fabriekshoning uit de supermarkten.
Tips:
• Voeg als de granola afgekoeld is i.p.v. de fruitmix cacaonibs of rozijnen en krenten toe. Stukjes abrikoos, dadel, vijg of kokossnippers zijn ook heel lekker. 
• Vervang de noten eens door grof gehakte pistachepitten,  pecannoten of paranoten.
• De havermout kun je vervangen door speltvlokken, quinoavlokken of  boekweitvlokken.
• Vervang de honing eens door agave siroop, moerbei melasse, esdoorn siroop of graatappel siroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten