zaterdag 19 april 2014

Challe, een brood met de smaak van de herinnering


Dit brood is voor mij zo’n typisch geval van  jeugdsentiment. Rond Pasen kocht mijn moeder steevast een challe bij bakker Belmonte in de van der Helststraat in Amsterdam. Joods brood noemde mijn moeder het en voor ons kinderen een feest want zo vaak werd er geen witbrood gegeten. En dan die smaak, zo’n lekker zacht en zoet brood met die zwarte zaadjes die zo lekker knisperde tussen je kiezen. Het summum was een sneetje challe met roomboter en suiker! Dus eindelijk een keer zelf zo’n brood gebakken, weliswaar met het idee ’t zal wel tegenvallen... Maar dat viel gelukkig mee, het smaakt nog steeds zo zoals in het mij herinner!

 Challe

90 g boter
500 g Frans tarwemeel type 650
10 g zout
1 zakje gedroogde gist
45 g witte basterdsuiker
2 dl handwarm water
2 eieren + 1 dooier
1 eetlepel water
1 eetlepel maanzaad

Smelt de boter. Meng het meel met het zout in een ruime kom en roer er de gedroogde gist en de suiker door. Roer 2 eieren los.  Maak een kuiltje in het meelmengsel en voeg de losgeklopte eieren toe. Meng een beetje van het meelmengsel erdoor en schenk er dan de gesmolten boter en 2/3 deel van het water bij. Kneed alles goed door en voeg als het deeg te droog is nog wat water toe. Kneed alles 10 minuten tot een soepel zacht deeg.

Laat het afgedekt met een stuk huishoudfolie 1 uur op een warme plaats rijzen tot ongeveer de dubbele hoeveelheid.

Kneed het deeg nogmaals door en laat het weer 1 uur in een afgedekte kom op ene warme plaats rijzen.

Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak kort door. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot strengen van ± 45 cm lang. Leg de strengen aan de bovenzijde naast elkaar en laat ze iets uitwaaieren. Vlecht er een brood van door de tweede streng vanaf de rechterkant over de eerste streng heen te leggen. Leg vervolgens de vierde over de derde en daarna de tweede  over de derde heen. Herhaal deze handeling totdat het hele brood gevlochten is.  Druk de uiteinden goed vast en vouw ze een beetje onder het brood. 


Laat het brood afgedekt met bubbeltjes plastic ± 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop de dooier los met 1 eetlepel koud water. Bestrijk het brood ermee en strooi het maanzaad erover. Bak het brood in ± 20-30 minuten goudbruin en gaar.

Bereidingstijd: 3 uur en 25 minuten (inclusief 2 uur en 45 minuten rijstijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten