woensdag 23 april 2014

Testrapport Bosch MaxxiMUM keukenmachine


Enige tijd geleden kreeg ik De Bosch MaxxiMUM keukenmachine (MUMXL40G) op proef. Een stijlvolle machine met veel gebruiksmogelijkheden. Ik ben er mee aan de slag gegaan en heb hem uitgebreid getest. 


Omschrijving Bosch:
Geavanceerd bedieningsconcept: uiterst ergonomische oplossingen voor gemakkelijk vullen, verwerkken en gieten. incl. Automatische snoeroprolling
3D PlanetaryMixing: Snel en perfect mengen van alle ingrediënten, dankzij het verbeterde planetaire mengsysteem met een unieke roer beweging in drie dimensies tegelijk
Meer dan 120 functies mogelijk: dankzij de grote verscheidenheid aan accessoires. Omvat de 5.4 l roestvrijstalen kom, Absolute silicone roer garde, volledig metalen klop garde, high performance kneedhaak, Thermosafe glazen blender, continue shredder met 4 schijven en nog veel meer
Extreme power: levensduur, snelle en perfecte resultaten elke keer weer dankzij de krachtigste motor op de markt op 1600 watt
Smart Dough Sensor: constante meng snelheid te allen tijde, zelfs met zwaar deeg en grote hoeveelheden, zorgt voor snelle en perfecte resultaten

Mijn ervaring:
Voor brooddeeg kneden is de MaxxiMUM echt super, de machine is uitgerust met een planetaire mengsysteem waarbij er geroerd wordt in drie dimensies tegelijk, heeft een Smart Dough Sensor waardoor er met een constante snelheid gekneed en gemengd wordt en maakt zo goed als geen lawaai. Met een draaiknop voor 7 snelheden kun je traploos de snelheid verhogen en dat werkt heel fijn.  Ook heeft de machine een pulsestand waarbij je snel en kort op elke snelheid kunt mixen. Tijdens het kneden van het deeg loopt de temperatuur van het deeg mooi op. Met gemak kneed de machine, in de 5,4 liter RVS mengkom, 1650 g desemdeeg. Een klein minpuntje is dat de kneedhaak, nadat de kneedklus geklaard is, een enkele keer tot stilstand kwam aan de voorzijde van de kom. Dan kun je de arm niet omhoog doen want dan zit de kneedhaak klem. Het is dan nodig de machine aan en direct weer uit te zetten om de haak naar de achterzijde te laten wijzen. Het 3-dimensionaal kneden is echt een plus, je hebt namelijk geen last van deegrestjes die ergens bovenin de kom blijven plakken en het deeg blijft ook niet als een bal om de kneedhaak vastzitten.

Ook eiwit, slagroom en eieren luchtig kloppen met de garde gaat goed, mits je redelijke hoeveelheden gebruikt. Voor kleinere hoeveelheden zou ik deze machine niet gebruiken, 200 ml slagroom of 2 eiwitten klopt je mooier op met een mixer of staafmixer. Datzelfde geldt voor cakebeslag. 

Bij het maken van zandtaartdeeg had ik zo mijn bedenkingen maar dat gaat heel goed met de bijgeleverde spatel. Het resultaat is een mooi soepel deeg. Er zijn tijdens het testen heel wat taarten gebakken!

Het enige minpunt is dat er al in het begin een van de voetjes van de kom losliet. Dat is zo klein dat het makkelijk in je afvoer terecht kan komen. Zonder dat voetje heb je een probleem want daarmee klik je hem vast in de bodemplaat en zonder dat vastklikken werkt de machine niet! Wel kon ik het voetje er weer opklikken maar tijdens het testen is het diverse malen tijdens het afwassen losgelaten.

De Thermosafe blender werkt echt super, een fijne grote glazen kan (inhoud 1,75 liter) waarin je zowel kokend hete soep als ijskoude smoothies en shakes en in luttele seconden pureert.

Het opzetstuk voor het snijden en raspen van diverse groenten heb ik ook uitgebreid getest.
Met een fijne en grove rasp, een rasp voor harde kaas, een Aizatische groentenschijf en een fijne en grove schaaf kun je heel veel klussen klaren. Mijn ervaring met andere machines is dat de doorvoer vaak verstopt tijdens de werkzaamheden maar daar heeft deze Bosch geen last van.
Voor mijn jaarlijkse portie zuurkool heb ik 10 witte kolen in fijne reepjes geschaafd en dat deed machine zonder problemen. Het transporteren van de groenten doet de machine goed, wel is het van belang dat je de groenten in passende stukken snijdt maar dat geldt eigenlijk voor alle keukenmachines.

Er zijn 3 types alle machines zijn uitgerust met dezelfde krachtige en geluidsarme motor. Het verschil zit hem in de bijgeleverde accessoires. De basismachine (MUMXL10T) kost 649,- Dezelfde machine inclusief de thermosafe blender (MUMXL20G) kost € 699,- en de uitvoering zoals hier besproken € 749,-.
Er zijn extra accessoirepakketten leverbaar:
Veggielove (MUZXLVL1) is een continuerasp- en snijapparaat met een Aziatische groenteschijf en een aardappel/röstischijf (€ 99,99).
Pastapassion (MUZXLPP1) is een pasta-apparaat voor lasagnevellen en tagliatelle (€ 229,-).
Vitaemotion (MUZXLVE1) is een graan en hakmolen (€ 199,-).

Eindconclusie:
De Bosch MaxxiMUM keukenmachine met zijn 1600 watt motor is inderdaad een krachtige, stabiele en een mooie keukenmachine met veel mogelijkheden. Kneden van grote hoeveelheden deeg is met deze machine een peulenschil. Snijden, schaven en raspen gaat snel en makkelijk en de grote blenderkan is zeker een plus. Het traploos verhogen van de snelheid en het automatische snoeroprolsysteem werkt prima. Bovendien is de machine redelijk compact en neemt niet al te veel plaats in beslag op de aanrecht. Wel moeten alle losse onderdelen een plekje krijgen in je keukenkast en bij de messenschijven wordt voor deze machine geen bewaarbox geleverd.
De adviesprijs van € 749,- is geen kleinigheid en daar mag je dan ook wel een perfecte machine voor verwachten. Het loslaten van een contactvoetje zou dan ook niet mogen gebeuren. Maar wellicht wordt dit probleem ook opgelost. Ik houdt jullie op de hoogte.

De machine is inmiddels weer retour naar Bosch en ik mis het echt. Met name voor met kneden van mijn brooddeeg.  Nu moet het weer in de KitchenAid en die is eigenlijk net te klein om 1650 g deeg te kneden en ook het mengen en kneden gaat een stuk minder goed in de KitchenAid, vaak vliegt er bloem over de rand of draait het deeg om de kneedhaak.  


9 opmerkingen:

 1. Voor zo veel geld kan je toch beter een Teddy Bear mixer van 675euro

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn zo'n verslag van een 'gewone' consument! Die zijn veel beter dan een website die vergelijkt en niet altijd even onafhankelijk is. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn deze uitgebreide en eerlijke review! Ik zat er al over te twijfelen om deze keukenmachine aan te schaffen, maar aangezien het een behoorlijke uitgave is vind ik het toch belangrijk om eerst goed reviews te lezen. Bedankt dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Marijke, ik sta op het punt een keukenmachine te kopen speciaal voor het kneden van brooddeeg, doe ik nu nog met de hand maar lukt niet altijd even goed. Mijn vraag is : waarom is de Bosch machine weer teruggestuurd? Ik weet niet welke machine ik moet kopen. Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zulke apparaten helpen echt uitstekend. Het gaat vele malen sneller dan met de hand en ook nog eens beter...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens Luc. Zeker als je veel desembrood bakt waarvan het deeg toch vaak steviger is, is het heel fijn om met een machine te kneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb onlangs de Bosch MUMXL20 gekocht. Wat mij tegenvalt is dat de RVS kom een beetje meebeweegt bij zwaar deeg. Dus 1-2 mm beweegt mee aan de voorzijde. Heeft iemand hier ök ervaringen mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb onlangs de Bosch MUMXL20 gekocht. Wat mij tegenvalt is dat de RVS kom een beetje meebeweegt bij zwaar deeg. Dus 1-2 mm beweegt mee aan de voorzijde. Heeft iemand hier ök ervaringen mee?

  BeantwoordenVerwijderen