maandag 14 oktober 2013

Pindakaaskoekjes met abrikoos


Voor ± 50 koekjes


















150 g gedroogde abrikozen
150 g ongezouten pinda’s
100 g boter
100 g pindakaas
110 g zelfrijzend bakmeel
90 g havermout
zout
120 g suiker
1 groot ei
extra nodig: bakpapier of een bakmatje

Hak de abrikozen en de pinda’s in stukjes. Smelt de boter met de pindakaas op een laag vuur en roer regelmatig goed om. Doe het vuur uit als de boter bijna gesmolten is. Meng het bakmeel, de havermout, een mespunt zout en de suiker in een kom. Voeg het botermengsel toe en roer goed om. Klop het ei los en schep het goed door het mengsel.
Verwarm de oven voor tot ± 180 °C. Bekleed en bakblik met bakpapier of een bakmatje. Verdeel de helft van het mengsel in bergjes over het bakpapier. Druk het mengsel met de toppen van de vingers vast. Bak de koekjes in ± 12 minuten in de voorverwarmde oven licht goudbruin. Schep ze van het bakblik en laat ze op een rooster afkoelen. Maak van de rest van het deegmengsel nog een portie koekjes. Let op waarschijnlijk in de baktijd ± 2 minuten korter.

vrijdag 4 oktober 2013

Noten-rozijnenbrood zonder gist


In dit brood gebruik ik geen gist maar baking soda en karnemelk om het te laten rijzen. Doordat het geen rijstijd heeft een prima brood om op zondagochtend te bakken en de hele familie te verrassen met een heerlijk vers warm brood. Serveer het met een lekkere boerenboter en eventueel zelfgemaakte jam. 

Voor 1 brood

100 g rozijnen
100 g gedroogde cranberries
100 g hazelnoten
400 g volkorenmeel
100 g tarwebloem
2 theelepels zout
2 theelepels zuiveringszout (bakingsoda)
4-5 dl karnemelk
poedersuiker

Schep 2 eetlepels warm water, kaneellikeur of zwarte bessenbrandewijn door de rozijnen en de cranberry’s en laat ze minimaal 15 minuten weken. Hak de hazelnoten grof.
Meng het volkorenmeel met de bloem, het zout en het zuiveringszout in een ruime kom. Voeg 4 dl van de karnemelk toe en meng alles goed door. Voeg de rozijnen, de cranberry’s, het weekvocht en de noten toe en kneed alles goed door, is het deeg te droog voeg dan beetje bij beetje nog wat karnemelk toe. Kneed alles tot een mooi soepel deeg. Vorm er een rond brood van en leg het op een met een bakmatje (of bakpapier) bekleed bakblik. Snijd de bovenzijde met een bakkersmesje of vlijmscherp hobbymesje in. Schuif het bakblik in de oven en stel de oven in op 175 °C (dus niet voorverwarmen).  Bak het brood in 50-60 minuten bruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderzijde van het brood klopt. Bestuif het brood naar wens met poedersuiker. Lauwwarm smaakt het brood het lekkerst met boerenroomboter. Maar ook afgekoeld met boter en oude kaas of met jam een lekker brood.

Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 60 minuten oventijd

woensdag 12 juni 2013

Shortbread met sweet rash el hanout

Shortbread is een kruimelig, Schots biscuit en heeft een lekkere botersmaak. Je kan het deeg dun uitrollen of in een vorm uitdrukken. Met een mes verdeel je het dan in punten of stukjes zodat je de koek na het bakken makkelijk in stukken kunt breken. In dit recept gebruik ik ras el hanout voor zoete gerechten die ik kreeg van culivriendin Nadia Zerouali (http://www.nadiaenmerijn.nl/).

Voor 24 stukjes

115 g zachte boter
50 g witte basterdsuiker
225 g bloem + extra om uit te rollen
1 eetlepel sweet ras el hanout
1-2 eetlepels fijne tafelsuiker

extra nodig: bakvorm ±16x21 cm, bakpapier


Verwarm de oven voor tot 150 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker lichtgeel en romig. Voeg de ras el hanout en beetje bij beetje de bloem toe en meng met de mixer tot een kruimelig deeg. Voeg ± 50 ml koud water toe en kneed alles tot een soepel niet plakkerig deeg. Rol het deel op het bakpapier uit en leg het met het bakpapier terug in de vorm. Snijd het deeg met een scherp mes in 24 gelijke stukjes. Prik met een cocktailprikker of vork gaatjes in de stukjes en bak de koek in de voorverwarmde oven in 35- 40 minuten goudgeel en gaar. Neem de vorm uit de oven, laat de koek 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de koek met papier en al uit de vorm en strooi de fijne tafelsuiker erover. Laat hem op een taartrooster afkoelen. Breek de koek als hij helemaal is afgekoeld in stukjes.

vrijdag 5 april 2013

Citroengeraniumpavlova met zomerfruit


Heb je ook zo’n heerlijk geurende citroengeranium in de vensterbank staan en groeit hij tegen de klippen op? Knip er dan eens een paar toploten af en geef een lekker smaakje aan ijs of bavarois of gebruik ze om deze heerlijke pavlova te maken. Succes verzekerd! 


 
Voor de schuimbodem:
3 vrije uitloopeieren
100 g fijne tafelsuiker
1½ theelepel rozenwater

Voor de garnering:
225 g Franse magere kwark
3 stelen citroengeranium van ± 20 cm
½ vanillestokje
250 ml halfvolle melk
125 g fijne tafelsuiker
1 theelepel maïzena
400 g zomerfruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen)
1 zakje vanillesuiker
100 ml slagroom

extra nodig: bakplaat & bakpapier, stukje kaasdoek of linnen, zeef

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Teken een cirkel van ø 24 cm (gebruik de bodem van een springvorm als vorm) op het bakpapier. Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het wit komt. Houd de dooiers apart voor de citroengeraniumvla. Klop de eiwitten in een ruime kom met de mixer tot een dik en dof glanzend eiwit. Voeg beetje bij beetje 100 g suiker toe en klop het door het eiwit. Het eiwit is nu zo stijf dat je de kom op zijn kop kunt houden. Voeg het rozenwater toe en klop nog even door. Schep het eiwit in het midden van de cirkel en strijk het met een lepel uit naar de zijkanten. Zorg dat de zijkanten iets hoger zijn als de rest. Laat de schuimbodem in 2-3 uur in de voorverwarmde oven drogen.

Doe de kwark in een met het kaasdoek beklede zeef, vouw de doek over de kwark en laat hem, boven een kom, in ± 3 uur uitlekken.

Was de citroengeranium met koud water en dep met keukenpapier droog. Snijd het vanillestokje open en breng de melk met het vanillestokje en de geranium tegen de kook aan. Laat de melk ± 15 minuten trekken. Klop intussen de dooiers met 125 g suiker  en de maïzena lichtgeel en romig. Zeef de melk, schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg het aan het dooiermengsel toe. Schenk al kloppend de melk bij het dooiermengsel. Doe het over in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten lepel totdat de vla gebonden is. Let op de vla mag niet koken anders gaan hij schiften en wordt hij onbruikbaar. Wil je geen risico lopen? Zet de kom dan op een pan met heet water en laat de vla al roerende binden. Doe de vla als hij gebonden is direct over in een schone schaal zodat hij niet verder kan nagaren en koel direct. Maak het fruit schoon, snijd de aardbeien in vieren en bestrooi het fruit met de vanillesuiker. Zet het fruit afgedekt in de koelkast.

Neem de schuimbodem, als hij helemaal droog aanvoelt, met papier en al uit de oven en leg hem op een taartrooster. Laat de bodem 10 minuten liggen en verwijder vervolgens voorzichtig het papier. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Klop de slagroom stijf. Spatel de helft van de vla door de kwark en spatel de slagroom door het kwarkmengsel. Spatel niet langer dan noodzakelijk. Leg de schuimbodem op een taartschaal. Verdeel de citroengeraniumroom over de schuimbodem en verdeel het fruit erover. Schenk nog een beetje van de vla over het fruit. Doe de rest van de vla in een kannetje. Snijd de taart aan tafel in punten en geef de rest van de vla er apart bij.

Tips
• Vervang het fruit door gegrilde mango en ananas. In plaats van rozenwater gebruik je dan oranjebloesemwater.
• Geen citroengeranium in huis, dan is het een aanrader om er 1 te kopen, maar je kunt de geranium ook vervangen door een gekneusde stengel citroengras of rasp van 2 limoenen. Laat het vanillestokje dan achterwege.

dinsdag 2 april 2013

Paasschapen


Het idee gevonden op internet maar wel zelf het recept geschreven. Deze leuke schaapmuffins zijn natuurlijk heel leuk om met Pasen te maken maar ook op de vrije woensdagmiddag of voor een verjaardagspartijtje een heel leuk idee. Doordat er weinig boter gebruikt wordt smaken deze schapen  het lekkerst als je ze direct na het maken op eet. Bewaar je ze dan drogen ze wat uit.


Voor de muffins:
375 g zelfrijzend bakmeel
zout
80 g boter, in stukjes
220 g witte basterdsuiker
rasp en sap van 1 citroen
290 ml yoghurt
1 ei, losgeklopt

Voor de garnering:
150 g amandelspijs
kleine witte snoepjes en gesmolten chocolade om oogjes te maken
125 g zachte boter
75 g poedersuiker
rasp van 1 limoen
sap van ½ limoen
± 36 witte marshmallows (of een zak mini marshmallows)

extra nodig: muffin bakblik en papieren muffinvormpjes

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Vul de muffinvorm met de papieren vormpjes. Wrijf het zelfrijzend bakmeel met een mespunt zout en de boter tot een kruimelig mengsel. Voeg de basterdsuiker, de citroenrasp en het sap, de yoghurt en het ei toe en spatel het door elkaar. Roer niet te lang. Stop met omscheppen als alles goed gemengd is. Verdeel het beslag over de holletjes in de muffinvorm en bak ze in ± 20 minuten lichtbruin en gaar. Neem ze uit het bakblik en laat ze helemaal afkoelen.

Kneed het amandelspijs door elkaar en vorm er kopjes van. Druk in elk kopje 2 oogjes en tip er met een cocktailprikker een beetje gesmolten chocolade op. Druk er met een schone cocktailprikker een neusje in.
Klop de boter met de poedersuiker, de limoenrasp en het sap tot een crème en bestrijk de afgekoelde muffins ermee. Zet de kopjes erop en druk ze goed vast. Knip de marshmallows in stukjes en druk ze in de botercrème.

Tips
• Elke marshmallow wordt in ± 16 stukje geknipt. Druk ze direct in de botercrème en laat stukjes niet op elkaar liggen ze plakken namelijk erg aan elkaar vast. De schaar moet tussentijds een paar keer afgewassen worden.  
• Vervang de citroenrasp en het sap voor de rasp en het sap van een halve sinaasappel.

woensdag 20 februari 2013

Tulbandje met chocolade en pecannoten


Emaillen bakvormen
Van de week kreeg ik een schattig klein tulbandvormpje van het Oostenrijkse merk Riess binnen. Ik was heel benieuwd naar de bakeigenschappen en moet zeggen ’t is even wennen maar als je de fijne kneepjes eenmaal kent zijn het fijne vormen op in te bakken. Ze geleiden de warmte goed en gaan meer dan een levenlang mee. Denk maar eens aan oma’s rode, groene of grijs gewolkte pannen!

Tulbandje met chocolade en pecannoten
Voor een tulbandvorm van 350 ml 


1 ei
20 g suiker
½ zakje vanillesuiker
20 g koude boter
20 g patentbloem + extra om te bestuiven
5 g maïzena
zout
20 g pure chocoladepallets
15 g grof gehakte pecannoten
poedersuiker
Extra nodig: 1 kleine tulbandvorm (inh. 350 ml)

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de vorm in en bestuif met bloem. Splits het ei. Klop het eiwit met een mixer met gardes helemaal stijf. Klop de dooier met de suiker en de vanillesuiker in een andere kom lichtgeel en romig.
Snijd de boter in erwtgrootte stukjes en meng ze met de bloem, de maïzena en een snufje zout door elkaar.
Schep het eimengsel en het bloemmengsel op het eiwit en voeg de chocolade en de pecannoten toe.
Spatel alles voorzichtig om totdat er geen eiwit meer te zien is. Vul de vorm met het beslag en bak het tulbandje in ± 30 minuten lichtbruin en gaar.
Keer de vorm op een met poedersuiker bestrooide plank en laat hem zo staan totdat de tulband vanzelf uit de vorm loskomt. Neem de vorm eraf en laat de tulband verder afkoelen. Bestuif met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Vermenigvuldig dit recept met 4 en je hebt voldoende voor een 2 litervorm.

maandag 4 februari 2013

Sodabread met sinaasappel en amandelen


Als ik van een pak geitenmelk verse geitenkaas maak is er na het uitlekken ruim een halve liter wei over. Deze wei kun je prima gebruiken om een smakelijk sodabread mee te bakken. Heb je geen wei, het gaat ook prima met karnemelk. Sodabread is een prima zondagochtend ontbijtbrood. Het is zo gemaakt en het smaakt warm het allerlekkerst. Geserveerd met boerenboter en homemade jam kan mijn dag niet meer stuk. 


100 g amandelen
1 sinaasappel
75 g gedroogde abrikozen
250 g tarwebloem + extra om te bestuiven
250 g volkorenmeel
½ theelepel zout
2 theelepels baking soda
2 theelepels kaneelpoeder
75 g cranberry’s
± 350 ml wei of karnemelk

extra nodig: bakplaat en bakmatje

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Boen de sinaasappel schoon onder stromend water en rasp de oranje schil dun af. Pers de helft uit. Snijd de abrikozen in stukjes.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Doe het sinaasappelsap in een maatbeker en vul aan met de wei of karnemelk tot 400 ml. Schenk het al roerende met een houten lepel bij het bloemmengsel. Doe het mengsel als het goed gemengd is over op een met bloem bestoven aanrecht en kneed alles tot een soepel deel. Vorm er een bal van en leg hem op de met het bakmatje beklede bakplaat. Snijd de bol met een scherp mes kruiselings in en bak het sodabread in 30-35 minuten bruin en gaar. Eet het brood warm met boter en een homemade jam.


Tips
• Met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Rozijnen, vijgen, walnoten, hazelnoten of pecannoten maar ook in stukjes gesneden dadels of stukjes appel en citroenrasp kunnen als vulling gebruikt worden.
• Eet sodabread altijd dezelfde dag, dit soort brood droogt namelijk snel uit.
Toch sodabread over? Maak er dan een breadpudding van!