Zelf zuurkool
maken vind ik een van de leukste klussen in aanloop op de winter. Je kunt een
kleine hoeveelheid van zo’n kilo maken maar mijn idee is dat, als je toch bezig
bent, je beter een grote hoeveelheid kunt maken. Bovendien is er niets
ingewikkelds aan het maken van zuurkool. Het enige dat het je kost is een
flinke hoeveelheid witte kool, zout, wat specerijen en een paar lamme armen. Juist
om dit laatste doe ik dit soort klussen altijd samen met een aantal
enthousiastelingen. Je kunt elkaar afwisselen met stampen, een grote
hoeveelheid werk je makkelijker weg en het is nog gezellig ook. Doe het op een
zonnige herfstdag buiten en maak er een echte zuurkooldag van door de dag af te
sluiten bij een kampuur onder het genot van een lekkere zuurkoolstamppot (van
de vorige sessie)!
10 kg witte of
savooiekool
± 100 g zout
jeneverbessen
peperkorrels
karwijzaad
laurierblaadjes
(eventueel 75
ml boerenkarnemelk)
Extra nodig: Grote
emmer, bak of pan om de kool te kneuzen (een oude inmaakketel werkt prima), schone
houten balk van ± 120 m (om te stampen, (Keulse) inmaakpotten, schone doeken (gewassen zonder
wasverzachter), passende borden of schotels, steen of ander zwaar voorwerp (een
2 l petfles gevuld met water werkt ook prima) of speciale afdekstenen om druk te
kunnen uitoefenen
Maak de potten
schoon met kokend heet sodawater en spoel ze na met kokend water. Laat ze bij
voorkeur aan de lucht drogen. Verwijder de buitenste bladeren van de kolen (de
kolen niet wassen). Schaaf de
kolen fijn (gaat heel goed in de keukenmachine). Doe een gedeelte in de bak en
bestrooi met zout. Stamp de kool met een houten balk totdat het volume afneemt.
Verdeel er nog een laag kool en zout over en stamp net zolang totdat er een
laagje vocht ontstaat en de kool er schuimig uitziet. Voeg afhankelijk van de grootte van de bak steeds opnieuw kool en zout toe totdat de bak voor ongeveer 1/3 gevuld is.
Schep er naar smaak
jeneverbessen, peperkorrels, karwijzaad en een paar laurierblaadjes door. Doe
de kool met de specerijen en het vocht over in een pot en druk goed aan. Ga verder
totdat alle kool is opgebruikt. Vul de potten voor ongeveer ¾ deel. Door het
gisten stijgt het vochtniveau en is er de kans op ‘overkoken’. Dek de kool af
met een doek en een bord en verzwaar dit met een (schone) steen of petfles
gevuld met water. Staat er na een etmaal nog geen vocht op de kool voeg dan
pekelwater toe (100 g zout oplossen in 1 l water, laten afkoelen en zoveel op
de kool schenken zodat er een laagje van ± 1 cm boven de kool staat). Na
ongeveer 2 weken is de gisting goed op gang gekomen er vormt zich een witte
laag op de kool. Verwijder deze en dek de kool weer af met een schone doek, een
bord en verzwaar het geheel. Controleer regelmatig en Verwijder zonodig eventueel
gevormde schimmels en vervang telkens als je dat doet de doen en het bord voor
schone. Is de zuurkool klaar (na ± 6-8 weken) dan verdeel ik hem in porties en leg
ze in de koelkast, dan blijft de zuurkool lekkerder en heb je er langer plezier van.
Tips
• Je kunt de
potten ook enkele dagen tot een week (afhankelijk van de temperatuur) op kamertemperatuur (18-22 °C) laten staan
zodat de gisting sneller op gang komt. Verwijder dan de witte laag en dek
wederom af met een schone doek en bord en zet de kool onder druk. Zet de potten
op een koele plaats (4-10 °C).
• Er zijn hele
mooie inmaakpotten met een waterslot te koop deze zijn echter wel kostbaar.
• Je kunt per
kilo onverwerkte kool 1 eetlepel boerenkarnemelk toe voegen op het
gistingsproces sneller op gang te brengen.
• Maak je een kleine hoeveelheid dan kun je de kool ook met je handen kneuzen.
Ik heb het jaren geleden ook eens gemaakt. Was wel een werkje, maar wel leuk.
BeantwoordenVerwijderenMaar ja, tijd he? Misschien volgend jaar ofzo nog eens een keer...
Leuke blog heb je!
Dank je Es inderdaad wel een werkje maar je krijgt er wel wat voor terug. Ik heb nu 18.5 kg zuurkool klaar daar komen we de winter wel mee door!
VerwijderenBij de marktkauf in duitsland zijn deze inmaakpotten met waterslot te koop, voor maar €12,99, dan heb je een 10 liter pot.
BeantwoordenVerwijderenGoeie tip Roland ik zal het ook posten op mijn facebookpagina! En natuurlijk op zoek gaan want dat scheelt wel behoorlijk wat werk! Authentieke potten zijn leuk maar je moet ze erg in de gaten houden!
BeantwoordenVerwijderenRoland, zijn ze altijd op voorraad weet jij dat toevallig?
BeantwoordenVerwijderenDe potten zijn ook te koop bij de Brouwmarkt in Almere. Zie http://www.brouwmarkt.nl/zuurkool-maken-c-59_288.html. Mijn 5 liter pot (toch al een flink ding in de huiskamer) zegt nu elke minuut "bloep". Een goed teken!
Verwijderen