Nog steeds gebruik ik
een Franse starter die ik in de koelkast bewaar. Echter 2 dagen voordat ik ga
beginnen met het desembrood voeg ik aan ± 150 g starter ± 50 g bloem en ± 50 ml
water toe en kneed het goed door. Het moet een niet plakkend vrij stevig deegballetje
worden. Dit zet ik afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. De dag dat ik
begin met brood maken neem ik het ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast
om het op kamertemperatuur te laten komen. Ik start met het deeg maken rond 17.00
uur zodat ik de volgende ochtend tussen 9 en 10.00 uur mijn brood kan bakken.
270 g Frans tarwebloem
type 65 + extra om te bestuiven
30 g roggemeel
6 g zout
250 g Frans moederdeeg
175 ml lauwwarm water
extra nodig: bakplaat,
dikke linnen doek ter grootte van de bakplaat, bubbeltjesplastic ter grootte
van de bakplaat, bakmatje
Meng de bloem met het
roggemeel en het zout. Voeg het moederdeeg toe en beetje bij beetje het water.
Kneed alles toe een soepel en stevig deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt
met huishoudfolie 2 uur op een warme plaats (of in een rijskastje) rijzen.
Bestuif het werkvlak met bloem en doe het deeg over op het werkvlak. Kneed het deeg goed door en neem er ± 150 g af. Doe het in een schaaltje en bewaar het afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voor de volgende keer.
Druk het deeg uit tot
een grove driehoek en rol het vanaf de breedste zijde op en vorm er een puntig
broodje van. Druk de randen goed vast. Leg de doek op de bakplaat en bestuif hem
met bloem. Leg het broodje met de naad naar beneden erop en dek het af met het
bubbeltjesplastic. Laat het broodje op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
Laat het deeg als je
het in een rijskast laat rijzen in 30 minuten iets afkoelen. Bestuif het
broodje met bloem en dek het af met het plastic. Vouw de randen van de doek er
overheen en zet het ± 12 uur in de koelkast.
Neem de bakplaat uit de
koelkast en doe het brood 9met behulp van een inschieter of dun plankje, over
op een met een bakmatje beklede bakplaat. Snijd het broodje met een scherp
mesje op 3 plaatsen schuin in.
Verwarm de
oven voor tot 240 °C, boven en onderwarmte. Zet het brood in de oven en schenk
een beetje water op de bodem van de oven ( of in een ovenvast schaaltje) zodat
er stoom ontstaat. Sluit de oven snel en bak het brood in ± 40 minuten
lichtbruin en gaar. Het brood klinkt hol als je erop klopt. Laat het op een
rooster afkoelen.
Ziet er goed uit! Een echt Frans brood. Leuk -ik ga je volgen. Groetjes vanuit Frankrijk, Lisette
BeantwoordenVerwijderenHoi Lisette, leuk een volger uit het land waar de lekkerste broden gebakken worden, welkom ik hoop dat je er plezier aan beleeft en als je leuke tips hebt die zijn altijd welkom! Groet, marijke
BeantwoordenVerwijderen