dinsdag 7 augustus 2012

Brood van Fattoria La Vialla


Fattoria La Vialla is een Italiaanse biologische landbouwbedrijf  in Toscane. Hier worden al dertig jaar biologische producten verbouwd, verwerkt en verkocht. Ook in Nederland kunt je de smakelijke producten van dit bedrijf bestellen via www.lavialla.it kun je de prachtige catalogus bestellen. Die ontvangen is al een feestje op zich! Prachtige sauzen, kazen, wijnen, gepelde tomaten, pasta’s, oliën, meel, balsamicoazijn, olijven en nog veel meer en alles biologisch. De bestellingen worden vanuit Toscane opgestuurd daarom kun je alleen in het groot bestellen. Wijnen en oliën per doos van zes flessen, hele kazen, potten saus per vier. Maar als je het met een stel vrienden of familieleden bestelt dan is het goed te doen en kun je wel genieten van al die lekkere biologische producten van Fattoria La Vialla. 

Het brood van vandaag is het Toscaanse brood uit een kookboek van Fattoria La Vialla. In Toscaans brood wordt geen zout verwerkt. Met hartig beleg mis je het echt niet, je kunt natuurlijk altijd een beetje zout toevoegen. Het is een heerlijk gistbrood dat er prachtig uitziet.

Pane Toscane van Fattoria La Vialla

25 g verse gist
500 g bloem + extra om te bestuiven
± 300 ml lauwwarm water
eventueel 1 theelepel zout

Maak ’s avonds voordat je naar bed gaat een slap deeg. Verkruimel de gist boven een schaaltje en schenk er een laagje lauwwarm water (37 °C) op. Roer de gist los. Voeg 50 g van het bloem toe en kneed er een slap deeg van. Voeg zonodig nog een beetje water of meel toe. Dek het af met huishoudfolie en laat het op een lauwwarme plek (bijvoorbeeld in een rijskastje) de hele nacht rijzen. 

Strooi de volgende ochtend de rest van de bloem in een berg op het werkvlak. Maak een kuil in het midden en doe het gerezen deeg erin. Meng het door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe. Voeg eventueel nu het zout toe.  Kneed het deeg goed door en spreid het uit en breng het weer, met kracht bij elkaar. Herhaal dit totdat een soepel en luchtig deeg ontstaat. Vorm een bal, bestuif hem met bloem en leg hem in een kom. Laat het deeg op een lauwwarme plek in ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Bestuif het werkvlak met bloem en doe het deeg over op het werkvlak. Het deeg is nu vrij slap. Wanneer je het nu kort bewerkt en de randen naar het midden brengt en er vervolgens een bal van vormt krijgt het weer zijn stevigheid. Bestuif de bal met bloem en leg het op een bakblik, keramische of pizzaplaat.


Verwarm de oven voor 200 °C. Zet het brood in de oven en schenk een beetje water op de bodem van de oven zodat er stoom ontstaat. Sluit de oven snel en bak het brood 20 minuten. Temper de oven naar 175 °C en bak het brood in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten