vrijdag 5 april 2013

Citroengeraniumpavlova met zomerfruit


Heb je ook zo’n heerlijk geurende citroengeranium in de vensterbank staan en groeit hij tegen de klippen op? Knip er dan eens een paar toploten af en geef een lekker smaakje aan ijs of bavarois of gebruik ze om deze heerlijke pavlova te maken. Succes verzekerd! 


 
Voor de schuimbodem:
3 vrije uitloopeieren
100 g fijne tafelsuiker
1½ theelepel rozenwater

Voor de garnering:
225 g Franse magere kwark
3 stelen citroengeranium van ± 20 cm
½ vanillestokje
250 ml halfvolle melk
125 g fijne tafelsuiker
1 theelepel maïzena
400 g zomerfruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen)
1 zakje vanillesuiker
100 ml slagroom

extra nodig: bakplaat & bakpapier, stukje kaasdoek of linnen, zeef

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Teken een cirkel van ø 24 cm (gebruik de bodem van een springvorm als vorm) op het bakpapier. Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het wit komt. Houd de dooiers apart voor de citroengeraniumvla. Klop de eiwitten in een ruime kom met de mixer tot een dik en dof glanzend eiwit. Voeg beetje bij beetje 100 g suiker toe en klop het door het eiwit. Het eiwit is nu zo stijf dat je de kom op zijn kop kunt houden. Voeg het rozenwater toe en klop nog even door. Schep het eiwit in het midden van de cirkel en strijk het met een lepel uit naar de zijkanten. Zorg dat de zijkanten iets hoger zijn als de rest. Laat de schuimbodem in 2-3 uur in de voorverwarmde oven drogen.

Doe de kwark in een met het kaasdoek beklede zeef, vouw de doek over de kwark en laat hem, boven een kom, in ± 3 uur uitlekken.

Was de citroengeranium met koud water en dep met keukenpapier droog. Snijd het vanillestokje open en breng de melk met het vanillestokje en de geranium tegen de kook aan. Laat de melk ± 15 minuten trekken. Klop intussen de dooiers met 125 g suiker  en de maïzena lichtgeel en romig. Zeef de melk, schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg het aan het dooiermengsel toe. Schenk al kloppend de melk bij het dooiermengsel. Doe het over in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten lepel totdat de vla gebonden is. Let op de vla mag niet koken anders gaan hij schiften en wordt hij onbruikbaar. Wil je geen risico lopen? Zet de kom dan op een pan met heet water en laat de vla al roerende binden. Doe de vla als hij gebonden is direct over in een schone schaal zodat hij niet verder kan nagaren en koel direct. Maak het fruit schoon, snijd de aardbeien in vieren en bestrooi het fruit met de vanillesuiker. Zet het fruit afgedekt in de koelkast.

Neem de schuimbodem, als hij helemaal droog aanvoelt, met papier en al uit de oven en leg hem op een taartrooster. Laat de bodem 10 minuten liggen en verwijder vervolgens voorzichtig het papier. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Klop de slagroom stijf. Spatel de helft van de vla door de kwark en spatel de slagroom door het kwarkmengsel. Spatel niet langer dan noodzakelijk. Leg de schuimbodem op een taartschaal. Verdeel de citroengeraniumroom over de schuimbodem en verdeel het fruit erover. Schenk nog een beetje van de vla over het fruit. Doe de rest van de vla in een kannetje. Snijd de taart aan tafel in punten en geef de rest van de vla er apart bij.

Tips
• Vervang het fruit door gegrilde mango en ananas. In plaats van rozenwater gebruik je dan oranjebloesemwater.
• Geen citroengeranium in huis, dan is het een aanrader om er 1 te kopen, maar je kunt de geranium ook vervangen door een gekneusde stengel citroengras of rasp van 2 limoenen. Laat het vanillestokje dan achterwege.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten