woensdag 31 oktober 2012

Zonder rijzen pizza


Door een melding over pizzadaag gemaakt met slechts 2 ingrediënten op facebook (dat helaas niet lukte) kwam ik tot deze pizza. De kefir of karnemelk en de baking soda zorgen ervoor dat je het deeg niet hoeft te laten rijzen. Zo heb je veel sneller dan met een gist of desemdeeg een zelfgemaakte pizza op tafel staan. Ik voeg altijd olie aan mijn pizzadeeg toe maar je kunt het ook weglaten.

 Snelle pizza 

300 g tarwebloem
1 theelepel zout
1 theelepel baking soda
eventueel 2 eetlepels olijfolie
200 ml kefiryoghurt of 175-200 ml boeren karnemelk
beleg naar keuze

Roer de bloem met het zout en de baking soda in een kom door elkaar. Voeg de olie en de kefiryoghurt toe en kneed alles tot een soepel niet plakkend deeg. Rol het op een mt bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne lap en leg de lap op een met een bakmatje beklede bakplaat.
Bestrijk de bodem naar keuze met tomatensaus en verdeel er naar wens ham/salami, paprika, champignons en/of uienringen en geraspte kaas over. Bestrooi met peper, en eventueel gedroogde oregano naar smaak. Zet de pizza in de oven en stel hem in op 200 °C (niet voorverwarmen dus!). Bak de pizza in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.
Tip: voeg naar wens 1-2 theelepels gedroogde oregano of Italiaanse kruiden aan het deeg toe.

woensdag 17 oktober 2012

Arabia bij je thuis

Al enkele weken ligt Arabia bij je thuis het laatste boek van Nadia Zerouali en Merijn Tol in mijn keuken, verslaafd ben ik eraan! Dat is spijtig voor jullie want als het niet op mijn bureau ligt vergeet ik er iets over te schrijven. Ook verdienen Nadia en Merijn dat niet want wederom hebben zij en boek van grote klasse neergezet!


Ik was al verslingerd aan de eerst twee, Arabia en Bismilla Arabia waar Nadia en Merijn je meenemen op ontdekkingsreis naar de Arabisch culinaire erfenis in onder anderen de Arabische mediterrane wereld, het Midden-Oosten, het zuiden van Turkije, Palestina en Israël, Libië, Algerije, Sardinië en Catalonië. Beide geweldige kook en leesboeken met heerlijke gerechten, leuke verhalen en boordevol informatie.

In Arabia bij je thuis geven zij een kijkje in de Arabische voorraadkast. Al die bijzondere ingrediënten die zoveel smaak en geur geven aan Arabische gerechten worden stuk voor stuk besproken. Hoe ze smaken, ruiken, hoe je ze gebruikt waar je ze kunt kopen en vanzelfsprekend wordt de informatie gevolgd door heerlijke nieuwe, simpele en smaakvolle gerechten à la Nadia en Merijn.

Met dit boek in huis weet je in het vervolg wat arganolie is, hoe je pul biber gebruikt, wat het verschil is tussen filo- en yufkadeeg, hoe sumak smaakt en hoe je zelf smen maakt. Je konfijt je eigen citroenen, bakt heerlijke Arabische broden, maak je supersnel tahini-halvaijs en heb je eindelijk een recept van een overheerlijk harira voor handen. De prachtige foto's en illustraties van Sven Benjamins en Rosa Vitalie maken het boek ook nog eens een lust voor het oog. Een mooi gebonden hardcover kookboek dat weliswaar bijna € 30,- kost maar de prijs dubbel en dwars waard is!

Omdat dit natuurlijk een broodblog is wil ik jullie dit fijne recept van Arabisch plat brood niet onthouden. De grote broden worden op een omgekeerde plaatstalen wok gebakken de kleine pita's in de oven.

Arabisch flatbread van Nadia en Merijn

20 g verse gist
1/2 eetlepel suiker
500 g bloem, plus extra om te bestuiven

Los de gist met de suiker op in 1 dl warm water. Meng in een grote kom de bloem met 1 eetlepel zout, maar een kuiltje in het midden en schenk hier het gistmengsel in. Meng de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel en voeg al knedend ca. 2 dl lauwwarm water toe. Kneed net zo lang op een met bloem bestoven werkvlak tot het deeg niet meer plakkerig aanvoelt, maar zacht en elastisch is. Laat het deeg afgedekt met een theedoek ca. 30  minuten rusten op een warme, tochtvrije plek.

Verdeel het deeg in 8 kleine bolletje en 5 grote bollen. Druk voor de pitabroodjes de kleine bolletjes een beetje plat en laat ze op een met bloem bestoven werkvlak onder een schone theedoek 10 minuten rusten.

Verwarm de oven voor tot 275 °C. Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit. Leg maximaal 2-3 uitgerolde pita's direct op de hete (schone) bodem van de oven en ze in ca. 2 minuten opbollen en lichtbruin worden. Neem ze snel uit de oven om de oven zo heet mogelijk te houden en herhaal dit met de rest van de pitabroodjes.

Zet voor de grote broden een plaatstalen wok omgekeerd op de wokbrander en laat hem heet worden. Rol 1 grote deegbol uit en bak het brood rechtstreeks op de wok. Het brood begint binnen enkele seconden op te bollen en bruin te worden; bak het 1-2 minuten totdat de bodem goudbruin is en loslaat van de wokbodem. Bak de rest van de broodjes op dezelfde manier. Dit is heerlijk brood voor op je mezzetafel om als bestek voor hummus en labne te gebruiken.

 Meer lezen van Nadia en Merijn: http://www.nadiaenmerijn.nl

maandag 1 oktober 2012

Frans moederdeeg


In de begindagen van dit broodblog heb ik het recept voor een vloeibare zuurdesemstarter gegeven. Inmiddels gebruik ik voor al mijn zuurdesembrood een Franse starter. Dit is een deeg dat je niet iedere dag hoeft te voeden en kunt bewaren in de koelkast, dus een stuk eenvoudig in gebruik. Al diverse keren is mij gevraagd hoe een zuurdesemstartdeeg gemaakt wordt. Een vloeibare starter wordt uitgebreid beschreven op mijn blogpagina’s van augustus 2011. Hierbij ook het recept voor een Frans startdeeg.

Voor het zetsel:
50 g volkorenmeel
3 eetlepels warm water

Voor de 1ste verversing:
4 eetlepels warm water
70 g volkorenmeel

Voor de 2de verversing:
120 ml lauwwarm water
120 g Frans tarwebloem type 65
20 g volkorenmeel


Zetsel:
Kneed van het volkorenmeel en het water in ± 5 minuten een deeg. Dek het af met een stukje huishoudfolie en laat het 2 dagen op een warme plek staan.

Verversing 1:
Is de bovenkant van het deeg wat uitgedroogd verwijder dan dit bovenste laagje. Roer de rest van het deeg met het water door elkaar en voeg het meel toe. Kneed tot een soepel deeg, voeg als het deeg te slap of te droog is zonodig extra water of meel toe. Dek het af met huishoudfolie en laat het 24 uur op een warme plek rusten.

Verversing 2:
Verwijder zonodig het uitgedroogde korstje en roer beetje bij beetje het water voor de 2de verversing door het deeg. Voeg het tarwebloem en volkorenmeel toe en kneed het tot een soepel deeg. Voeg zonodig extra water of meel toe. Laat het deeg in ± 10 uur, afgedekt met huishoudfolie, rijzen. Dit deeg gebruik je als starter. Neem voor het bakken het startdeeg 2 uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.

Hoe houdt je je starter in leven?
Neem telkens na de eerste rijs een gedeelte van het deeg (± 140 g) en bewaar dit afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit gebruik je weer om een volgend brood mee te maken.  Wanneer je met dit telkens herhaalt kun je heel lang plezier hebben van je startdeeg. Mocht je het startdeeg langer willen bewaren zonder dat je er een brood van bakt dan moet je het wekelijks voeden met meel en water.