woensdag 17 oktober 2012

Arabia bij je thuis

Al enkele weken ligt Arabia bij je thuis het laatste boek van Nadia Zerouali en Merijn Tol in mijn keuken, verslaafd ben ik eraan! Dat is spijtig voor jullie want als het niet op mijn bureau ligt vergeet ik er iets over te schrijven. Ook verdienen Nadia en Merijn dat niet want wederom hebben zij en boek van grote klasse neergezet!


Ik was al verslingerd aan de eerst twee, Arabia en Bismilla Arabia waar Nadia en Merijn je meenemen op ontdekkingsreis naar de Arabisch culinaire erfenis in onder anderen de Arabische mediterrane wereld, het Midden-Oosten, het zuiden van Turkije, Palestina en Israël, Libië, Algerije, Sardinië en Catalonië. Beide geweldige kook en leesboeken met heerlijke gerechten, leuke verhalen en boordevol informatie.

In Arabia bij je thuis geven zij een kijkje in de Arabische voorraadkast. Al die bijzondere ingrediënten die zoveel smaak en geur geven aan Arabische gerechten worden stuk voor stuk besproken. Hoe ze smaken, ruiken, hoe je ze gebruikt waar je ze kunt kopen en vanzelfsprekend wordt de informatie gevolgd door heerlijke nieuwe, simpele en smaakvolle gerechten à la Nadia en Merijn.

Met dit boek in huis weet je in het vervolg wat arganolie is, hoe je pul biber gebruikt, wat het verschil is tussen filo- en yufkadeeg, hoe sumak smaakt en hoe je zelf smen maakt. Je konfijt je eigen citroenen, bakt heerlijke Arabische broden, maak je supersnel tahini-halvaijs en heb je eindelijk een recept van een overheerlijk harira voor handen. De prachtige foto's en illustraties van Sven Benjamins en Rosa Vitalie maken het boek ook nog eens een lust voor het oog. Een mooi gebonden hardcover kookboek dat weliswaar bijna € 30,- kost maar de prijs dubbel en dwars waard is!

Omdat dit natuurlijk een broodblog is wil ik jullie dit fijne recept van Arabisch plat brood niet onthouden. De grote broden worden op een omgekeerde plaatstalen wok gebakken de kleine pita's in de oven.

Arabisch flatbread van Nadia en Merijn

20 g verse gist
1/2 eetlepel suiker
500 g bloem, plus extra om te bestuiven

Los de gist met de suiker op in 1 dl warm water. Meng in een grote kom de bloem met 1 eetlepel zout, maar een kuiltje in het midden en schenk hier het gistmengsel in. Meng de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel en voeg al knedend ca. 2 dl lauwwarm water toe. Kneed net zo lang op een met bloem bestoven werkvlak tot het deeg niet meer plakkerig aanvoelt, maar zacht en elastisch is. Laat het deeg afgedekt met een theedoek ca. 30  minuten rusten op een warme, tochtvrije plek.

Verdeel het deeg in 8 kleine bolletje en 5 grote bollen. Druk voor de pitabroodjes de kleine bolletjes een beetje plat en laat ze op een met bloem bestoven werkvlak onder een schone theedoek 10 minuten rusten.

Verwarm de oven voor tot 275 °C. Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit. Leg maximaal 2-3 uitgerolde pita's direct op de hete (schone) bodem van de oven en ze in ca. 2 minuten opbollen en lichtbruin worden. Neem ze snel uit de oven om de oven zo heet mogelijk te houden en herhaal dit met de rest van de pitabroodjes.

Zet voor de grote broden een plaatstalen wok omgekeerd op de wokbrander en laat hem heet worden. Rol 1 grote deegbol uit en bak het brood rechtstreeks op de wok. Het brood begint binnen enkele seconden op te bollen en bruin te worden; bak het 1-2 minuten totdat de bodem goudbruin is en loslaat van de wokbodem. Bak de rest van de broodjes op dezelfde manier. Dit is heerlijk brood voor op je mezzetafel om als bestek voor hummus en labne te gebruiken.

 Meer lezen van Nadia en Merijn: http://www.nadiaenmerijn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten