vrijdag 28 september 2012

Brood uit de broodbakker

Vandaag heb ik 2 desembroodjes gebakken. Een gewoon op de plaat en een in de broodbakker van Lékué. Ik heb ze net uit de oven gehaald en ik ben erg tevreden over het resultaat. Ook het broodje uit de broodbakker is goed gelukt. Wel heb ik dit broodje na 40 minuten bakken uit de broodbakker gehaald en nog 8 minuten op de plaat gebakken. De korst was namelijk te zacht naar mijn zin. In de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven dat de vorm ook geschikt is om af te wegen, te kneden en te rijzen. Wat betreft het afwegen en rijzen, daar ben ik het helemaal mee eens maar kneden vind ik toch het prettigst op het aanrecht. De vorm is niet stabiel genoeg en het meel vliegt snel over de rand van de vorm tijdens het kneden. Ook kun je door de beperkte ruimte je deeg niet goed uitdrukken. Het broodje blijft mooi in vorm ook tijdens het rijzen.

Desembroodje met zaden270 g Frans tarwebloem type 65 + extra om te bestuiven
30 g meel met zaden en/of pitten
30 g roggemeel
7 g zout
180 g Frans moederdeeg
± 200 ml lauwwarm water
extra nodig: Lékué broodbakker, bubbeltjesplastic ter grootte van het broodje, bakmatje

Meng de bloem met het zadenmeel, het roggemeel en het zout. Voeg het moederdeeg toe en beetje bij beetje het water. Kneed alles toe een soepel en stevig deeg. Laat het deeg in de gesloten broodbakker, afgedekt met bubbelplastic 2 uur op een warme plaats (of in een rijskastje) rijzen.

Bestuif het werkvlak met bloem en doe het deeg over op het werkvlak. Kneed het deeg goed door en neem er ± 140 g af. Doe het in een schaaltje en bewaar het afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voor de volgende keer.

Druk het deeg uit tot een grove driehoek en rol het vanaf de breedste zijde op en vorm er een puntig brood van. Druk de randen goed vast. Leg het broodje met de naad naar beneden in de broodbakker en dek het af met het bubbeltjesplastic. Sluit de broodbakker en laat het broodje op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.

Laat het deeg als je het in een rijskast laat rijzen in 30 minuten iets afkoelen. Bestuif het broodje met bloem, dek het af met het bubbelplastic en sluit de vorm. Zet het ± 12 uur in de koelkast.

Neem de broodbakker uit de koelkast en laat het deeg op temperatuur komen. Snijd het broodje met een scherp mesje op 3 plaatsen schuin in, dek het af met bubbeltjesplastic en sluit de vorm. Verwarm de oven voor tot 220 °C boven en onderwarmte. Verwijder het bubbelplastic. Zet de gesloten broodbakker in de oven en schenk een beetje koud water op de bodem van de oven ( of in een ovenvast schaaltje) zodat er stoom ontstaat. Sluit de oven snel en bak het brood in ± 40 minuten bruin en gaar. 

Neem het broodje uit de broodbakker en bak het nog 8 minuten op een met een bakmatje beklede hete bakplaat zodat de korst lekker krokant wordt. Het brood klinkt hol als je erop klopt. Laat het op een rooster afkoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten