vrijdag 25 mei 2012

Ook oud brood is lekker!


Omdat er nog steeds veel levensmiddelen in de vuilnisbak belanden vandaag eens een recept waarin oud brood verwerkt wordt. Er zijn legio mogelijkheden voor oud brood. Je kunt er croutons van maken, wentelteefjes van bakken of tosti’s mee maken maar ook als taartbodem is oud brood een prima alternatief en bovendien heel makkelijk in gebruik. Ik had nog wat brood over van een fotoshoot, Oer origine, een brood zo groot als een voetbal dus daar snijd je flinke boterhammen van. Ideaal om de bodem van een grote taartvorm mee te bekleden. Samen met groenten die ik nog in de koelkast had liggen werd het een heerlijke taart en lieten we het ons in het avondzonnetje heerlijke smaken!


Hartige broodtaart

Voor 4-6 personen

6 Oer origine boterhammen (maar het kan natuurlijk met elke broodsoort)
30 g gezouten zachte boter
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels groene pesto
een flinke scheut kookroom
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
50 g gerapte Parmezaanse kaas
versgemalen peper, zout
± 75 g geraspte belegen boerenkaas
extra nodig: lage taartvorm ø 30 cm, bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. 
Snijd de korstjes van de boterhammen. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en de randen goed in met boter. Verdeel de boterhammen over de bodem en zorg ervoor dat de randen van de vorm ook bedekt zijn. Druk het brood goed aan. Het komt weer omhoog maar dat is niet erg.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de Chinese kool in dunne repen en was hem. Laat de groente goed uitlekken.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook goudgeel en glazig. Voeg de Chinese kool toe en bak hem in ± 7 minuten beetgaar.
Neem de pan van het vuur en schep er de pesto, de kookroom, de kruiden en de helft van de Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel het mengsel over het brood in de vorm en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en de belegen kaas. Bak de broodtaart in ± 25 minuten in de voorverwarmde oven af. Lekker bij op de barbecue geroosterde merquez, lamsworstjes of hamburger.


Variatietips

Door te variëren met de vulling kun je telkens weer een andere taart maken.
Kijk wat je op voorraad hebt en experimenteer!
• Vervang de Chinese kool eens door paprika en courgette, maar ook met prei, paddenstoelen, taugé en zelfs met zuurkool kun je een lekker taartje maken.
• Of gebruik aubergine met tomaat (wel de zaadjes uit de tomaten verwijderen anders wordt de vulling te nat).
• De groene pesto kun je vervangen door tomatenpesto, tapenade of tomatenpuree.
• Of maak een Indonesische taart en vervang de pesto door pindakaas en voeg een beetje sambal, komijn en koriander toe.  

vrijdag 18 mei 2012

Zoet waldkornbrood


Donkere of lichte basis

Ik gebruik als moederdeeg twee deegjes, een donkere en een lichte. Beide bewaar ik in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. ‘s Ochtends haal ik het deeg dat ik nodig heb uit de koelkast en laat het even op temperatuur komen. Ik bak meestal een keer per week brood en dat gaat prima.
Deze keer een broodje met als basis waldkornmeel. Omdat ik een zuurdesembrood van alleen waldkorn te zwaar vind meng ik het meestal met een lichter meel. In dit geval met frans krokant. Deze keer voeg ik ook nog hazelnoten, gedroogd fruit en kaneelpoeder toe. Het resultaat is een lekker donker zoet broodje.


Zoet waldkornbrood

1 portie Frans moederdeeg van donker deeg à ± 175 g op kamertemperatuur
± 300 ml lauwwarm water
350 g donker waldkornmeel
150 g meel voor Frans krokant + extra om te bestuiven
± 7 g zout
2 theelepels kaneelpoeder
150 g gedroogd fruit (in dit geval rozijnen en cranberry’s)
100 g hazelnoten (met vlies)
olie of boter om in te vetten
extra nodig: broodvorm (inhoud

Roer het moederdeeg met ± 1 dl lauwwarm water los. Voeg beide meelsoorten, het zout 1½ dl van het water toe. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg zonodig de rest van het water (en eventueel iets meer) toe. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats of in een rijskastje 2-3 uur rijzen. Sla het deeg terug op een met meel bestoven werkvlak. Neem er ± 175 g deeg af en bewaar het in de koelkast, in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie, voor de volgende keer. Strooi het kaneelpoeder, het fruit en de noten op de rest van het deeg en kneed ze er goed door. Vorm een ovale bal van het deeg en leg het in de ingevette broodvorm. Dek het af met huishoudfolie. Laat het brood 3 uur rijzen totdat het net boven de vorm uitkomt. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verwijder de huishoudfolie. Snijd het brood met een scherp (hobby)mes in. Bak het brood in ± 30 minuten in de voorverwarmde oven af. Het brood moet hol klinken als je op de onderzijde klopt. Laat het brood op een rooster afkoelen.

vrijdag 11 mei 2012

Home Made Zomer


De fans van de Home Made kookboeken van Yvette van Boven zaten er vast met smart op te wachten maar nu ligt Home Made Zomer dan toch eindelijk in de winkels. Wederom een geweldig kookboek waarin de passie voor het koken van de pagina’s afspat. Niet voor niets zijn de andere twee Home Made boeken een groot succes, werden ze vertaald in het engels, duits en frans en liggen ze in boekwinkels overal ter wereld. Yvette kookt met liefde en die deelt ze graag met iedereen. In dit zomerse kookboek vind je smakelijke gerechten bereid met zomerse ingrediënten, lekkers van de  BBQ, sprankelende cocktails en spannende toetjes maar ook lekkere hapjes voor bij de thee, voorafjes en ontbijt, brunch en lunchgerechten. Ook voor dit boek verzorgde Yvette alles zelf, van vormgeving tot de illustraties en de gerechten bereiden voor fotografie. Haar man, fotograaf Oof Verschuren, maakte alle foto’s. Nu het boek in de winkel ligt kunnen zij beide genieten van een welverdiende mooie lange zomer. Home Made Zomer kost € 24,95, ISBN 978 90 5956 420 6.
Ik geef jullie alvast een voorproefje, dit decoratieve brood smaakt niet alleen erg lekker het ziet er ook nog eens prachtig uit, ’t is bijna zonde om het op te eten!

Fougasse met spekjes en olijven
Voor 1 hartig brood
15 g gedroogde gist (of 2 zakjes)
300 ml lauw water
500 g (harde) bloem
1 eetlepel zout
3 eetlepels olijfolie
15 g spekblokjes
100 g zwarte olijven zonder pit, in ringetjes
een handvol kruiden: rozemarijn, tijm, wat je maar voor handen hebt, fijngehakt

Laat de gist in ± 3 eetlepels water weken. Meng de bloem met de gist, het zout, de rest van het water en de olie. Kneed tot een bol stevig deeg. Til de bol deeg uit de kom en kneed het verder op het aanrecht, lang, wel een minuut of 10, tot een mooi stevig deeg dat niet plakt.
Bak intussen de spekjes in een koekenpan op een zacht vuur zodat je geen extra vet nodig hebt. Laat ze iets afkoelen en kneed ze dan met de olijven en de kruiden door het deeg. Verdeel het deeg in 2 of meer gelijke delen of bak 1 groot brood.
Leg het deeg onder een theedoek en laat het op een warme plaats 1½ uur rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Rol het deeg uit op de aanrecht tot ene langwerpige plak van 2 cm dik. Maak met een mesje 6 schuine inkepingen en een rechte bovenin. Een fougasse ziet eruit als een blad van een grote plant. Je kan het brood desgewenst nu ook bestrijken met wat olijfolie en bestrooien met wat grof zeezout of met kaas. Bak de fougasse in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten knapperig en bruin.