Omdat er nog steeds
veel levensmiddelen in de vuilnisbak belanden vandaag eens een recept waarin
oud brood verwerkt wordt. Er zijn legio mogelijkheden voor oud brood. Je kunt
er croutons van maken, wentelteefjes van bakken of tosti’s mee maken maar ook
als taartbodem is oud brood een prima alternatief en bovendien heel makkelijk
in gebruik. Ik had nog wat brood over van een fotoshoot, Oer origine, een brood
zo groot als een voetbal dus daar snijd je flinke boterhammen van. Ideaal om de
bodem van een grote taartvorm mee te bekleden. Samen met groenten die ik nog in
de koelkast had liggen werd het een heerlijke taart en lieten we het ons in het avondzonnetje heerlijke smaken!
Hartige broodtaart
Voor 4-6 personen
6 Oer origine
boterhammen (maar het kan natuurlijk met elke broodsoort)
30 g gezouten zachte boter
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels groene
pesto
een flinke scheut
kookroom
1 eetlepel gedroogde
Italiaanse kruiden
50 g gerapte
Parmezaanse kaas
versgemalen peper,
zout
± 75 g geraspte belegen
boerenkaas
extra nodig: lage
taartvorm ø 30 cm, bakpapier
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Snijd de korstjes van
de boterhammen. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en
de randen goed in met boter. Verdeel de boterhammen over de bodem en zorg
ervoor dat de randen van de vorm ook bedekt zijn. Druk het brood goed aan. Het komt weer omhoog maar dat is niet erg.
Pel en snipper de ui
en de knoflook. Snijd de Chinese kool in dunne repen en was hem. Laat
de groente goed uitlekken.
Verhit de olie in een
ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook goudgeel en glazig. Voeg de
Chinese kool toe en bak hem in ± 7 minuten beetgaar.
Neem de pan van het
vuur en schep er de pesto, de kookroom, de kruiden en de helft van de Parmezaanse kaas door.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel het mengsel
over het brood in de vorm en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en de
belegen kaas. Bak de broodtaart in ± 25 minuten in de voorverwarmde oven af.
Lekker bij op de barbecue geroosterde merquez, lamsworstjes of hamburger.
Door te variëren met
de vulling kun je telkens weer een andere taart maken.
Kijk wat je op
voorraad hebt en experimenteer!
• Vervang de Chinese
kool eens door paprika en courgette, maar ook met prei, paddenstoelen, taugé en
zelfs met zuurkool kun je een lekker taartje maken.
• Of gebruik aubergine
met tomaat (wel de zaadjes uit de tomaten verwijderen anders wordt de vulling
te nat).
• De groene pesto kun
je vervangen door tomatenpesto, tapenade of tomatenpuree.
• Of maak een
Indonesische taart en vervang de pesto door pindakaas en voeg een beetje
sambal, komijn en koriander toe.