Granola zelf maken is zo
eenvoudig en zoveel lekkerder en goedkoper dan de kant en klaar gekochte
granola’s. ’t Is een van mijn favoriete ontbijtjes. Met vers fruit (nu met
aardbeien natuurlijk) en kwark of yoghurt en een glas versgeperst
sinaasappelsap een goede start van de dag!
Ik neem bij voorkeur
biologische ingrediënten en met onderstaande hoeveelheid maak ik zo’n 800 gram
granola. Deze keer maak ik granola met hazelnoten, amandelen, havermout, pitten
en cranbarries maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren. Granola is ook
heel geschikt om restjes noten, zaden, pitten en gedroogd fruit op te maken. Je
kunt zelfgemaakte granola ongeveer 2 weken op een donkere plaats in en goed
afsluitbare pot bewaren.
Granola
Bereidingstijd: ± 35
minuten + afkoelen
95 g hazelnoten met vlies
75 g amandelen (met of
zonder vlies)
150 g havermout
55 g geraspte kokos
50 g pompoenpitten
50 g zonnepitten
4 el honing *
4 el zonnebloemolie
100 g gedroogde
cranberries
50 g gedroogde fruitmix
(gojibes, incabes, moerbei en cranberry)
Verwarm de oven tot 170
°C. Hak de hazelnoten en de amandelen grof. Schep alle ingrediënten, op de
cranberries na, goed door elkaar. Verdeel ze over een met een bakmatje beklede braadslede en bak de
granola in ± 25 minuten goudbruin en krokant. Schep tussentijds driemaal om.
Neem de braadslede uit de oven en schep de cranberries en de fruitmix erdoor. Laat de granola
helemaal afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare pot.
* Gebruik altijd
onbewerkte en onverhitte honing, deze is veel smakelijker dan de fabriekshoning
uit de supermarkten.
Tips:
• Voeg als de granola
afgekoeld is i.p.v. de fruitmix cacaonibs of rozijnen en krenten toe. Stukjes
abrikoos, dadel, vijg of kokossnippers zijn ook heel lekker.
• Vervang de noten eens
door grof gehakte pistachepitten,
pecannoten of paranoten.
• De havermout kun je
vervangen door speltvlokken, quinoavlokken of
boekweitvlokken.
• Vervang de honing eens
door agave siroop, moerbei melasse, esdoorn siroop of graatappel siroop.