woensdag 26 november 2014

Echte Sint Nicolaascake uit Het Grote Sinterklaas kookboek

Zo in de donkere dagen voor het heerlijk avondje bak ik heel wat af. Pepernoten, speculaasjes, gevulde speculaas, van die typische decemberlekkernijen waarvan de supermarkten op het ogenblik vol liggen maar waarvan ik vind dat je ze toch echt zelf moet bakken omdat ze dan veel lekkerder smaken. In Het Grote Sinterklaas kookboek van Yolanda van der Jagt en Anneke Ammerlaan staat deze smeuïge cake vol noten en gedroogd fruit die echt niet alleen met Sinterklaas erg lekker smaakt en ook nog past in een glucose en glutenvrij dieet! 
Amandel-wortelcake
Gebak, 12 plakken (gluten- en lactosevrij)

In deze smeuïge cake vol winterse smaken kun je allerlei Sinterklaasrestjes, zoals wortels, specerijen en noten, kwijt. Heerlijk als tussendoortje bij een kopje thee of een glaasje melk.

4 eieren, op kamertemperatuur
150 g fijne kristalsuiker
175 g amandelmeel
75 g blanke rozijnen
75 g gedroogde cranberry’s
100 g gemengde ongezouten noten, grof gehakt
2½ theelepel bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
175 g olijfolie
200 g winterwortel, geraspt
cakevorm (27 cm lang), ingevet
bakpapier
handmixer





Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van de cakevorm met een reep bakpapier.
Doe het amandelmeel, de rozijnen, cranberry’s en noten in een kom. Zeef het bakpoeder, de specerijen en wat zout boven dit mengsel, roer alles goed door elkaar en zet apart.
Doe de eieren met de suiker in een ruime kom. Klop met de handmixer in ca. 8 minuten bleek en luchtig. Voeg de olijfolie in een dun straaltje toe terwijl je de mixer laat lopen.
Spatel met de hand de geraspte wortel en het notenmengsel erdoor. Schep het beslag in de cakevorm.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 50 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken satéstokje droog uit de cake komt. Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen.
Serveer de cake in dikke plakken.

Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten in de oven

Het Grote SInterklaas kookboek, Anneke Ammerlaan & Yolanda van der Jagt, ISBN 978-90-822455-0, prijs € 22,50, voor meer info www.hetgrotesinterklaaskookboek.nl