woensdag 24 december 2014

Chocolade-cranberrykoekjes met hazelnoten


Ik ben al enige tijd de Magimix patissier aan het testen. Deze keer heb ik er het deeg voor lekkere koekjes in gemaakt.

Voor ± 45 koekjes
Bereidingstijd ± 50 minuten

200 g boter, in stukjes
165 g fijne tafelsuiker
150 g donkere basterdsuiker
2 eieren
300 g zelfrijzend bakmeel
50 g cacaopoeder
125 g grof gehakte gedroogde cranberry’s
95 g grof gehakte pure chocolade of chocolade pallets
75 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor tot 190 °C. 

Doe de de boter met de 2 soorten suiker en de eieren in de stalen kom en klop eerst op pulsestand en vervolgens op de gewone stand lichtgeel en romig. Voeg de rest van de ingrediënten toe en schep goed door of mix een paar keer op de pulsestand. 

Bekleed een bakblik met en bakmatje en schep met 2 theelepels bergjes deeg met ± 3 cm tussenruimte op het bakblik.

Bak de koekjes in ± 15 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Verdeel intussen de rest van het deeg  over een tweede met een bakmatje bekleed bakblik. Neem de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten op het bakblik liggen. Laat ze op een taartrooster verder afkoelen.

Zet het tweede blik in de oven en bak ook deze koekjes af. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

dinsdag 23 december 2014

Mincemeat



Mincemeat is rond kerst te koop bij delicatessenwinkels maar u kunt het ook zelf maken. En als u dat eenmaal gedaan hebt wilt u nooit meer iets anders. Een van de ingrediënten is niervet. Dit is te koop bij een goede slager maar u kunt ook margarine gebruiken.

Homemade mincemeat
Voor 2 potten

350 g stevige zure appels (Granny Smith)
½ sinaasappel
½ citroen
50 g gekonfijte sinaasappelschil
175 g niervet
25 g geschaafde amandelen
175 g rozijnen
175 g krenten
175 g sultanas
½ theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
¼ theelepel gemalen foelie
175 g donkere basterdsuiker
½ dl bruine rum

Bereiding:
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Boen de sinaasappel en de citroen onder stromend water schoon en rasp de oranje en gele schil dun af. Pers de vruchten uit. Hak de appel, de gekonfijte sinaasappel, het niervet en het amandelschaafsel fijn en schep het met de rest van de ingrediënten goed door elkaar. Doe het mengsel over in goed schoongemaakte potten en druk het goed aan. Sluit de potten direct. De mincemeat is ± 6 maanden houdbaar.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Mincemeattaartjes


Mincemeattaartjes
Met kant-en-klare of zelfgemaakte mincemeat maakt je deze heerlijke kleine taartjes voor bij de thee of koffie.

















Voor ± 12 taartjes                 

1 sinaasappel
50 g blanke amandelen
150 g koude boter + extra om in te vetten
225 g tarwebloem + extra om te bestuiven
zout
25 g witte basterdsuiker
1 eierdooier
100 g cranberry’s
450 g mincemeat
1 eetlepel pijnboompitten
poedersuiker

Extra nodig: 12 ronde en/of ovale taartvormpjes met schulprandje (ø 6 cm)


Boen de sinaasappel onder stromend water schoon en rasp de oranje schil dun af. Maal de amandelen fijn. Snijd de boter in stukjes. Meng de rasp, met de gemalen amandelen, de bloem, zout naar smaak en de suiker in een kom. Wrijf met de toppen van de vingers de boter erdoor tot een kruimelig mengsel ontstaat. Roer de losgeklopte eierdooier erdoor en houd er 3 eetlepels van het kruimelmengsel apart voor over de helft van de taartjes. Kneed de rest van het mengsel met koele hand tot een soepel deeg. Verpak het in huishoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet intussen de taartvormpjes in met boter. Hak de cranberry’s grof en schep ze door de mincemeat. Rol van het deeg ca. 12 balletjes en bekleed de ingevette vormpjes ermee. Vul de taartjes met het mincemeatmengsel. Kneed de restjes deeg door elkaar en rol nogmaals uit. Steek er met de koeksteker 6 sterren uit. Leg ze op de bovenkant van 6 taartjes. Meng de pijnboompitten door het kruimelmengsel en bestrooi de rest van de taartjes ermee. Zet de taartjes 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Bak de taartjes in ± 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen en wip ze met behulp van een vork uit de taartvormpjes. Laat ze op een taartrooster helemaal afkoelen. Bestuif de taartjes vlak voor het serveren met poedersuiker. Deze taartjes kun je 3 dagen van te voren maken.


Bereidingstijd: ± 40 minuten, ± 45 minuten wachttijd en ± 20 minuten oventijd

Tip
Een recept voor homemade mincemeat vind je ook in de recepten van deze maand. 

woensdag 26 november 2014

Echte Sint Nicolaascake uit Het Grote Sinterklaas kookboek

Zo in de donkere dagen voor het heerlijk avondje bak ik heel wat af. Pepernoten, speculaasjes, gevulde speculaas, van die typische decemberlekkernijen waarvan de supermarkten op het ogenblik vol liggen maar waarvan ik vind dat je ze toch echt zelf moet bakken omdat ze dan veel lekkerder smaken. In Het Grote Sinterklaas kookboek van Yolanda van der Jagt en Anneke Ammerlaan staat deze smeuïge cake vol noten en gedroogd fruit die echt niet alleen met Sinterklaas erg lekker smaakt en ook nog past in een glucose en glutenvrij dieet! 
Amandel-wortelcake
Gebak, 12 plakken (gluten- en lactosevrij)

In deze smeuïge cake vol winterse smaken kun je allerlei Sinterklaasrestjes, zoals wortels, specerijen en noten, kwijt. Heerlijk als tussendoortje bij een kopje thee of een glaasje melk.

4 eieren, op kamertemperatuur
150 g fijne kristalsuiker
175 g amandelmeel
75 g blanke rozijnen
75 g gedroogde cranberry’s
100 g gemengde ongezouten noten, grof gehakt
2½ theelepel bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
175 g olijfolie
200 g winterwortel, geraspt
cakevorm (27 cm lang), ingevet
bakpapier
handmixer





Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van de cakevorm met een reep bakpapier.
Doe het amandelmeel, de rozijnen, cranberry’s en noten in een kom. Zeef het bakpoeder, de specerijen en wat zout boven dit mengsel, roer alles goed door elkaar en zet apart.
Doe de eieren met de suiker in een ruime kom. Klop met de handmixer in ca. 8 minuten bleek en luchtig. Voeg de olijfolie in een dun straaltje toe terwijl je de mixer laat lopen.
Spatel met de hand de geraspte wortel en het notenmengsel erdoor. Schep het beslag in de cakevorm.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 50 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken satéstokje droog uit de cake komt. Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen.
Serveer de cake in dikke plakken.

Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten in de oven

Het Grote SInterklaas kookboek, Anneke Ammerlaan & Yolanda van der Jagt, ISBN 978-90-822455-0, prijs € 22,50, voor meer info www.hetgrotesinterklaaskookboek.nl

dinsdag 2 september 2014

Handige strooier


Ik heb al lang geen stukje op mijn blog geplaatst maar ik beloof jullie daar gaat binnenkort verandering in komen. Hier alvast een handige tip.
Tijdens het kneden van mijn brooddeeg grijp ik regelmatig in mijn voorraadbak met meel om een handje uit te strooien over het werkvlak. En even zo vaak  dacht ik dat moet anders kunnen, ten eerste is het niet hygiënisch om telkens met zuurdesemdeeghanden in de schone bloem te grijpen en ten tweede stuift het met de hand bebloemen van het werkvlak behoorlijk. 


Maar voor € 2,95 ex. BTW heb ik bij de Hanos deze kleine RVS peperstrooier van Hendi met een inhoud van zo’n 100 gram gekocht. Natuurlijk stuift het nog steeds wel wat maar niet zo erg als wanneer ik met de hand bloem over de aanrecht uitstrooi.  En mijn voorraadbak met bloem/meel wordt niet ‘vervuild’ door mijn desemhanden! En natuurlijk niet alleen handig om te gebruiken bij het kneden van brooddeeg ook voor koekjes, het bestuiven van bakvormen en de rijsdoekjes wordt deze strooier bijna dagelijks gebruikt.

woensdag 23 april 2014

Testrapport Bosch MaxxiMUM keukenmachine


Enige tijd geleden kreeg ik De Bosch MaxxiMUM keukenmachine (MUMXL40G) op proef. Een stijlvolle machine met veel gebruiksmogelijkheden. Ik ben er mee aan de slag gegaan en heb hem uitgebreid getest. 


Omschrijving Bosch:
Geavanceerd bedieningsconcept: uiterst ergonomische oplossingen voor gemakkelijk vullen, verwerkken en gieten. incl. Automatische snoeroprolling
3D PlanetaryMixing: Snel en perfect mengen van alle ingrediënten, dankzij het verbeterde planetaire mengsysteem met een unieke roer beweging in drie dimensies tegelijk
Meer dan 120 functies mogelijk: dankzij de grote verscheidenheid aan accessoires. Omvat de 5.4 l roestvrijstalen kom, Absolute silicone roer garde, volledig metalen klop garde, high performance kneedhaak, Thermosafe glazen blender, continue shredder met 4 schijven en nog veel meer
Extreme power: levensduur, snelle en perfecte resultaten elke keer weer dankzij de krachtigste motor op de markt op 1600 watt
Smart Dough Sensor: constante meng snelheid te allen tijde, zelfs met zwaar deeg en grote hoeveelheden, zorgt voor snelle en perfecte resultaten

Mijn ervaring:
Voor brooddeeg kneden is de MaxxiMUM echt super, de machine is uitgerust met een planetaire mengsysteem waarbij er geroerd wordt in drie dimensies tegelijk, heeft een Smart Dough Sensor waardoor er met een constante snelheid gekneed en gemengd wordt en maakt zo goed als geen lawaai. Met een draaiknop voor 7 snelheden kun je traploos de snelheid verhogen en dat werkt heel fijn.  Ook heeft de machine een pulsestand waarbij je snel en kort op elke snelheid kunt mixen. Tijdens het kneden van het deeg loopt de temperatuur van het deeg mooi op. Met gemak kneed de machine, in de 5,4 liter RVS mengkom, 1650 g desemdeeg. Een klein minpuntje is dat de kneedhaak, nadat de kneedklus geklaard is, een enkele keer tot stilstand kwam aan de voorzijde van de kom. Dan kun je de arm niet omhoog doen want dan zit de kneedhaak klem. Het is dan nodig de machine aan en direct weer uit te zetten om de haak naar de achterzijde te laten wijzen. Het 3-dimensionaal kneden is echt een plus, je hebt namelijk geen last van deegrestjes die ergens bovenin de kom blijven plakken en het deeg blijft ook niet als een bal om de kneedhaak vastzitten.

Ook eiwit, slagroom en eieren luchtig kloppen met de garde gaat goed, mits je redelijke hoeveelheden gebruikt. Voor kleinere hoeveelheden zou ik deze machine niet gebruiken, 200 ml slagroom of 2 eiwitten klopt je mooier op met een mixer of staafmixer. Datzelfde geldt voor cakebeslag. 

Bij het maken van zandtaartdeeg had ik zo mijn bedenkingen maar dat gaat heel goed met de bijgeleverde spatel. Het resultaat is een mooi soepel deeg. Er zijn tijdens het testen heel wat taarten gebakken!

Het enige minpunt is dat er al in het begin een van de voetjes van de kom losliet. Dat is zo klein dat het makkelijk in je afvoer terecht kan komen. Zonder dat voetje heb je een probleem want daarmee klik je hem vast in de bodemplaat en zonder dat vastklikken werkt de machine niet! Wel kon ik het voetje er weer opklikken maar tijdens het testen is het diverse malen tijdens het afwassen losgelaten.

De Thermosafe blender werkt echt super, een fijne grote glazen kan (inhoud 1,75 liter) waarin je zowel kokend hete soep als ijskoude smoothies en shakes en in luttele seconden pureert.

Het opzetstuk voor het snijden en raspen van diverse groenten heb ik ook uitgebreid getest.
Met een fijne en grove rasp, een rasp voor harde kaas, een Aizatische groentenschijf en een fijne en grove schaaf kun je heel veel klussen klaren. Mijn ervaring met andere machines is dat de doorvoer vaak verstopt tijdens de werkzaamheden maar daar heeft deze Bosch geen last van.
Voor mijn jaarlijkse portie zuurkool heb ik 10 witte kolen in fijne reepjes geschaafd en dat deed machine zonder problemen. Het transporteren van de groenten doet de machine goed, wel is het van belang dat je de groenten in passende stukken snijdt maar dat geldt eigenlijk voor alle keukenmachines.

Er zijn 3 types alle machines zijn uitgerust met dezelfde krachtige en geluidsarme motor. Het verschil zit hem in de bijgeleverde accessoires. De basismachine (MUMXL10T) kost 649,- Dezelfde machine inclusief de thermosafe blender (MUMXL20G) kost € 699,- en de uitvoering zoals hier besproken € 749,-.
Er zijn extra accessoirepakketten leverbaar:
Veggielove (MUZXLVL1) is een continuerasp- en snijapparaat met een Aziatische groenteschijf en een aardappel/röstischijf (€ 99,99).
Pastapassion (MUZXLPP1) is een pasta-apparaat voor lasagnevellen en tagliatelle (€ 229,-).
Vitaemotion (MUZXLVE1) is een graan en hakmolen (€ 199,-).

Eindconclusie:
De Bosch MaxxiMUM keukenmachine met zijn 1600 watt motor is inderdaad een krachtige, stabiele en een mooie keukenmachine met veel mogelijkheden. Kneden van grote hoeveelheden deeg is met deze machine een peulenschil. Snijden, schaven en raspen gaat snel en makkelijk en de grote blenderkan is zeker een plus. Het traploos verhogen van de snelheid en het automatische snoeroprolsysteem werkt prima. Bovendien is de machine redelijk compact en neemt niet al te veel plaats in beslag op de aanrecht. Wel moeten alle losse onderdelen een plekje krijgen in je keukenkast en bij de messenschijven wordt voor deze machine geen bewaarbox geleverd.
De adviesprijs van € 749,- is geen kleinigheid en daar mag je dan ook wel een perfecte machine voor verwachten. Het loslaten van een contactvoetje zou dan ook niet mogen gebeuren. Maar wellicht wordt dit probleem ook opgelost. Ik houdt jullie op de hoogte.

De machine is inmiddels weer retour naar Bosch en ik mis het echt. Met name voor met kneden van mijn brooddeeg.  Nu moet het weer in de KitchenAid en die is eigenlijk net te klein om 1650 g deeg te kneden en ook het mengen en kneden gaat een stuk minder goed in de KitchenAid, vaak vliegt er bloem over de rand of draait het deeg om de kneedhaak.  


zaterdag 19 april 2014

Challe, een brood met de smaak van de herinnering


Dit brood is voor mij zo’n typisch geval van  jeugdsentiment. Rond Pasen kocht mijn moeder steevast een challe bij bakker Belmonte in de van der Helststraat in Amsterdam. Joods brood noemde mijn moeder het en voor ons kinderen een feest want zo vaak werd er geen witbrood gegeten. En dan die smaak, zo’n lekker zacht en zoet brood met die zwarte zaadjes die zo lekker knisperde tussen je kiezen. Het summum was een sneetje challe met roomboter en suiker! Dus eindelijk een keer zelf zo’n brood gebakken, weliswaar met het idee ’t zal wel tegenvallen... Maar dat viel gelukkig mee, het smaakt nog steeds zo zoals in het mij herinner!

 Challe

90 g boter
500 g Frans tarwemeel type 650
10 g zout
1 zakje gedroogde gist
45 g witte basterdsuiker
2 dl handwarm water
2 eieren + 1 dooier
1 eetlepel water
1 eetlepel maanzaad

Smelt de boter. Meng het meel met het zout in een ruime kom en roer er de gedroogde gist en de suiker door. Roer 2 eieren los.  Maak een kuiltje in het meelmengsel en voeg de losgeklopte eieren toe. Meng een beetje van het meelmengsel erdoor en schenk er dan de gesmolten boter en 2/3 deel van het water bij. Kneed alles goed door en voeg als het deeg te droog is nog wat water toe. Kneed alles 10 minuten tot een soepel zacht deeg.

Laat het afgedekt met een stuk huishoudfolie 1 uur op een warme plaats rijzen tot ongeveer de dubbele hoeveelheid.

Kneed het deeg nogmaals door en laat het weer 1 uur in een afgedekte kom op ene warme plaats rijzen.

Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak kort door. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot strengen van ± 45 cm lang. Leg de strengen aan de bovenzijde naast elkaar en laat ze iets uitwaaieren. Vlecht er een brood van door de tweede streng vanaf de rechterkant over de eerste streng heen te leggen. Leg vervolgens de vierde over de derde en daarna de tweede  over de derde heen. Herhaal deze handeling totdat het hele brood gevlochten is.  Druk de uiteinden goed vast en vouw ze een beetje onder het brood. 


Laat het brood afgedekt met bubbeltjes plastic ± 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop de dooier los met 1 eetlepel koud water. Bestrijk het brood ermee en strooi het maanzaad erover. Bak het brood in ± 20-30 minuten goudbruin en gaar.

Bereidingstijd: 3 uur en 25 minuten (inclusief 2 uur en 45 minuten rijstijd)