woensdag 29 augustus 2012

Pruimenplaattaart met blauwe bessen


Deze week hebben we al zo’n 6 kilo pruimen van de bomen geplukt. Een lekkere plaattaart is een van de resultaten.

 


Pruimenplaattaart met blauwe bessen
Voor 20 personen

250 g koude boter + extra om in te vetten
275 g zelfrijzend bakmeel
85 g witte basterdsuiker
zout
1 ei
2 eetlepels melk
140 g tarwebloem
100 g lichte basterdsuiker
30 g speltvlokken of havermout
1½- 2 kg pruimen
2 handjes blauwe bessen
2 eetlepels custardpoeder
4 eetlepels kristalsuiker
2 theelepels gemalen kaneel
Extra nodig: bakpapier, bakblik van ca. 30x40 cm

Bereiding: 40 minuten, baktijd: ca. 45 minuten + koelen

Snijd de boter in stukjes. Kneed van het bakmeel met de witte basterdsuiker, zout naar smaak, 110 g van de boter, het ei en de melk een soepel deeg. Rol het deeg op een stuk bakpapier (ca. 34x44 cm) uit tot een rechthoekige lap en leg het deeg met het papier in het bakblik. Zet het bakblik 30 minuten in de koelkast.
Wrijf intussen de bloem met de lichte basterdsuiker, 140 g boter en zout naar smaak tot een kruimelig mengsel. Roer de speltvlokken of de havermout erdoor en zet het in de koelkast.
Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke pruim in 6 partjes. Was de bessen en laat ze uitlekken.  
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Strooi de custardpoeder over de taartbodem. 

Verdeel de pruimen en de bessen erover en bestrooi met de kristalsuiker en de gemalen kaneel. Strooi het kruimelmengsel erover. 
Bak de taart 30 minuten. Bak de taart, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, nog 15 minuten op 175 °C. Laat de taart afkoelen tot op kamertemperatuur en snijd hem in stukken. Lekker met lobbig geklopte slagroom of een lepel crème fraîche.

zaterdag 18 augustus 2012

Wit desembrood


Na een dag broodbakken bij The Bakery Institute en thuis heel veel deeg kneden en testbroodjes bakken heb ik dan eindelijk de goede verhoudingen voor Frans desembrood gebakken in een gewone oven (een echte broodoven voor buiten is mijn grote wens).  


Nog steeds gebruik ik een Franse starter die ik in de koelkast bewaar. Echter 2 dagen voordat ik ga beginnen met het desembrood voeg ik aan ± 150 g starter ± 50 g bloem en ± 50 ml water toe en kneed het goed door. Het moet een niet plakkend vrij stevig deegballetje worden. Dit zet ik afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. De dag dat ik begin met brood maken neem ik het ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Ik start met het deeg maken rond 17.00 uur zodat ik de volgende ochtend tussen 9 en 10.00 uur mijn brood kan bakken.


270 g Frans tarwebloem type 65 + extra om te bestuiven
30 g roggemeel
6 g zout
250 g Frans moederdeeg
175 ml lauwwarm water
extra nodig: bakplaat, dikke linnen doek ter grootte van de bakplaat, bubbeltjesplastic ter grootte van de bakplaat, bakmatje

Meng de bloem met het roggemeel en het zout. Voeg het moederdeeg toe en beetje bij beetje het water. Kneed alles toe een soepel en stevig deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt met huishoudfolie 2 uur op een warme plaats (of in een rijskastje) rijzen.

Bestuif het werkvlak met bloem en doe het deeg over op het werkvlak. Kneed het deeg goed door en neem er ± 150 g af. Doe het in een schaaltje en bewaar het afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voor de volgende keer.

Druk het deeg uit tot een grove driehoek en rol het vanaf de breedste zijde op en vorm er een puntig broodje van. Druk de randen goed vast. Leg de doek op de bakplaat en bestuif hem met bloem. Leg het broodje met de naad naar beneden erop en dek het af met het bubbeltjesplastic. Laat het broodje op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.

Laat het deeg als je het in een rijskast laat rijzen in 30 minuten iets afkoelen. Bestuif het broodje met bloem en dek het af met het plastic. Vouw de randen van de doek er overheen en zet het ± 12 uur in de koelkast.

Neem de bakplaat uit de koelkast en doe het brood 9met behulp van een inschieter of dun plankje, over op een met een bakmatje beklede bakplaat. Snijd het broodje met een scherp mesje op 3 plaatsen schuin in. 

Verwarm de oven voor tot 240 °C, boven en onderwarmte. Zet het brood in de oven en schenk een beetje water op de bodem van de oven ( of in een ovenvast schaaltje) zodat er stoom ontstaat. Sluit de oven snel en bak het brood in ± 40 minuten lichtbruin en gaar. Het brood klinkt hol als je erop klopt. Laat het op een rooster afkoelen.


dinsdag 7 augustus 2012

Brood van Fattoria La Vialla


Fattoria La Vialla is een Italiaanse biologische landbouwbedrijf  in Toscane. Hier worden al dertig jaar biologische producten verbouwd, verwerkt en verkocht. Ook in Nederland kunt je de smakelijke producten van dit bedrijf bestellen via www.lavialla.it kun je de prachtige catalogus bestellen. Die ontvangen is al een feestje op zich! Prachtige sauzen, kazen, wijnen, gepelde tomaten, pasta’s, oliën, meel, balsamicoazijn, olijven en nog veel meer en alles biologisch. De bestellingen worden vanuit Toscane opgestuurd daarom kun je alleen in het groot bestellen. Wijnen en oliën per doos van zes flessen, hele kazen, potten saus per vier. Maar als je het met een stel vrienden of familieleden bestelt dan is het goed te doen en kun je wel genieten van al die lekkere biologische producten van Fattoria La Vialla. 

Het brood van vandaag is het Toscaanse brood uit een kookboek van Fattoria La Vialla. In Toscaans brood wordt geen zout verwerkt. Met hartig beleg mis je het echt niet, je kunt natuurlijk altijd een beetje zout toevoegen. Het is een heerlijk gistbrood dat er prachtig uitziet.

Pane Toscane van Fattoria La Vialla

25 g verse gist
500 g bloem + extra om te bestuiven
± 300 ml lauwwarm water
eventueel 1 theelepel zout

Maak ’s avonds voordat je naar bed gaat een slap deeg. Verkruimel de gist boven een schaaltje en schenk er een laagje lauwwarm water (37 °C) op. Roer de gist los. Voeg 50 g van het bloem toe en kneed er een slap deeg van. Voeg zonodig nog een beetje water of meel toe. Dek het af met huishoudfolie en laat het op een lauwwarme plek (bijvoorbeeld in een rijskastje) de hele nacht rijzen. 

Strooi de volgende ochtend de rest van de bloem in een berg op het werkvlak. Maak een kuil in het midden en doe het gerezen deeg erin. Meng het door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe. Voeg eventueel nu het zout toe.  Kneed het deeg goed door en spreid het uit en breng het weer, met kracht bij elkaar. Herhaal dit totdat een soepel en luchtig deeg ontstaat. Vorm een bal, bestuif hem met bloem en leg hem in een kom. Laat het deeg op een lauwwarme plek in ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Bestuif het werkvlak met bloem en doe het deeg over op het werkvlak. Het deeg is nu vrij slap. Wanneer je het nu kort bewerkt en de randen naar het midden brengt en er vervolgens een bal van vormt krijgt het weer zijn stevigheid. Bestuif de bal met bloem en leg het op een bakblik, keramische of pizzaplaat.


Verwarm de oven voor 200 °C. Zet het brood in de oven en schenk een beetje water op de bodem van de oven zodat er stoom ontstaat. Sluit de oven snel en bak het brood 20 minuten. Temper de oven naar 175 °C en bak het brood in 15-20 minuten goudbruin en gaar.