vrijdag 27 april 2012

Geboortekoekjes voor Kai


Deze koekjes heb ik van de week gemaakt ter ere van de geboorte van onze eerste kleinkind. Als trotse oma wilde ik eens iets anders dan de traditionele beschuit met muisjes, al smaken die natuurlijk ook best lekker. Het werden dus koekjes in de vorm van een auto en een hond. Insiders weten wel waarom!

Voor ± 36 koekjes

300 g (biologische) tarwebloem + bloem om te bestuiven
100 g witte basterdsuiker
mespunt zout
200 g koude (biologische) roomboter
½ ei, losgeklopt
1 pakje blauwe en witte muisjes (roze en witte kunnen natuurlijk ook)

Extra nodig: deegroller, uitsteekvormpjes, bakplaten, bakpapier

Bereiding:
Meng de bloem met de suiker en het zout. Wrijf de klontjes goed uit de suiker. Snijd de boter in blokjes en voeg ze met het ei aan het bloemmengsel toe. Kneed alles tot een soepel deeg. Kneed niet te lang anders wordt het deeg te zacht en plakt het erg bij het uitrollen en uitsteken. 

Verdeel het deeg in 2 porties en vorm er ballen van. Rol een bal op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ± ¾ cm dik en druk er koekjes uit. Bestrijk de koekjes met een beetje koud water. Strooi de helft van de muisjes op een plat bord en schuif ze zo goed mogelijk tegen elkaar aan. Druk stuk voor stuk de koekjes in de muisjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Veeg telkens de muisjes bij elkaar. Kneed de restjes deeg weer tot een bal en rol opnieuw uit en druk er koekjes uit. Ga door tot al het deeg is opgebruikt. 

Schuif de bakplaat als hij vol is even in de diepvries zodat de koekjes op kunnen stijven en ze tijdens het bakken hun vorm behouden. Verwarm intussen de oven (hete lucht) voor tot 175 °C. Neem de bakplaat na 10 minuten uit de diepvries en van de koekjes in 10 - 12 minuten lichtbruin en gaar. Verwerk de andere bal op dezelfde manier. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + oventijd

vrijdag 6 april 2012

Paasstol


Met dit zelfgemaakt extra gevulde paasbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in. Ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.


Voor 1 stol

1 citroen
500 g wit speltmeel + extra om uit te rollen
10 g zout
1 portie Frans moederdeeg (zie blog van 19 augustus 2011)
2 dl lauw water
75 g boter
50 g witte basterdsuiker
3 theelepels kaneelpoeder
100 g krenten
100 g gele rozijnen
100 g grof gehakte cranberry’s
100 g grof gehakte noten naar keuze
1 pakje amandelspijs à 300 g
poedersuiker

Extra nodig: mixer met deeghaken en bakpapier

Bereiding:
Meng het moederdeeg met 1 dl van het water tot een papje. Voeg de het speltmeel, het zout en de rest van het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. 
Laat het afgedekt met huishoudfolie minimaal 3 uur rijzen. Boen de citroen schoon onder stromend water en rasp de gele schil dun af. Smelt 75 g van de boter en laat hem afkoelen.

Voeg de afgekoelde boter met de citroenrasp, de basterdsuiker, het kaneelpoeder, de krenten, rozijnen, cranberry’s en de noten toe en kneed alles goed door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Vorm van het amandelspijs een rol ± 2 cm korter dan de deeglap. Leg de rol op het deeg. Vouw een zijde van het deeg over de spijsrol heen, rol het deeg op en druk het vast. 

Leg de stol op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het afgedekt met een huishoudfolie ± 2 uur  rijzen. Verhit intussen de oven voor tot 200 °C. Bak de stol in de voorverwarmde oven in ± 40 minuten lichtbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen. Smelt de rest van de boter en bestrijk het afgekoelde brood ermee. Wacht 15 minuten en bestuif het brood dik met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 30 minuten, ± 4 uur rijzen en ± 40 minuten oventijd