Deze koekjes
heb ik van de week gemaakt ter ere van de geboorte van onze eerste kleinkind. Als trotse oma wilde ik eens iets anders dan de traditionele beschuit met
muisjes, al smaken die natuurlijk ook best lekker. Het werden dus koekjes in de
vorm van een auto en een hond. Insiders weten wel waarom!
Voor ± 36
koekjes
300 g
(biologische) tarwebloem + bloem om te bestuiven
100 g witte
basterdsuiker
mespunt zout
200 g koude (biologische)
roomboter
½ ei,
losgeklopt
1 pakje
blauwe en witte muisjes (roze en witte kunnen natuurlijk ook)
Extra nodig:
deegroller, uitsteekvormpjes, bakplaten, bakpapier
Bereiding:
Meng de
bloem met de suiker en het zout. Wrijf de klontjes goed uit de suiker. Snijd de
boter in blokjes en voeg ze met het ei aan het bloemmengsel toe. Kneed alles
tot een soepel deeg. Kneed niet te lang anders wordt het deeg te zacht en plakt
het erg bij het uitrollen en uitsteken.
Verdeel het
deeg in 2 porties en vorm er ballen van. Rol een bal op een met bloem bestoven
aanrecht uit tot een lap van ± ¾ cm dik en druk er koekjes uit. Bestrijk de
koekjes met een beetje koud water. Strooi de helft van de muisjes op een plat bord en
schuif ze zo goed mogelijk tegen elkaar aan. Druk stuk voor stuk de koekjes in
de muisjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Veeg telkens de muisjes bij elkaar. Kneed de restjes
deeg weer tot een bal en rol opnieuw uit en druk er koekjes uit. Ga door tot al
het deeg is opgebruikt.
Schuif de bakplaat als hij vol is even in de diepvries
zodat de koekjes op kunnen stijven en ze tijdens het bakken hun vorm behouden.
Verwarm intussen de oven (hete lucht) voor tot 175 °C. Neem de bakplaat na 10
minuten uit de diepvries en van de koekjes in 10 - 12 minuten lichtbruin en
gaar. Verwerk de andere bal op dezelfde manier. Laat de koekjes op een rooster
afkoelen.
Bereidingstijd: ± 30 minuten + oventijd